środa, 29 października 2014

Szarlotka najlepsza - pyszna babcina szarlotka dla gości

U babci jest słodko, 


świat pachnie szarlotką. 

No proszę, zjedz jeszcze ździebełko 

i głowa do góry! 

Odpędzę te chmury 

i niebo odkurzę miotełką. 


Nie ma jak babcia, 
jak babcię kocham, 
bez babci byłby kiepski los. 
Jak macie babcię to się nie trapcie, 
bo wam nie spadnie z głowy włos. 

U babci jest słodko , 
świat pachnie szarlotką , 
a może chcesz placka spróbować? 
Popijasz herbatę i słońce nad światem 
już świeci jak złoty samowar.

No tak i mnie szarlotka kojarzy się z Babcią i dzieciństwem:) 
Zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście pachnącą cynamonem... ,mniam :)


pyszna babcina szarlotka



2 kg jabłek 

Cynamon

Kisiel poziomkowy

3 łyżki cukru



Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
2 całe jajka + 2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 





Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Dzielę go na dwie części , mniejszą i większą , owijam folią i chowie do lodówki.


Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku. Następnie mieszam w misce z cynamonem i cukrem, ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Na koniec dodaję kisiel (proszek) i mieszam.


Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.


Piekę 50 minut w 180 st.C

Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem.



Ciepła też smakuje i to bardzo;)

Szarlotka najlepsza

Szarlotka najlepsza



Moje wypieki i desery na każdą okazję    Przepis bierze udział w konkursie na durszlaku, gdzie do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki  .
Załączam do kategorii "dla gości" ponieważ ciasto wszystkim smakuje :)

poniedziałek, 27 października 2014

Pierogi z mięsem -domowe pierogi z mięsem

Domowe pierogi , najlepsze pod słońcem. Tym razem z mięsnym farszem, doskonały sposób na wykorzystanie mięsa po rosołowego . Doprawione czosnkiem, pieprzem i pachnącym majerankiem , okraszone przyrumienioną cebulką, zasmakują nawet wybrednym smakoszom :) 



domowe pierogi z mięsem 


Pierogi:



½ kg mąki pszennej + 2 łyżki skrobi kukurydzianej

3 łyżki oleju roślinnego

100 ml ciepłej wody 

200 ml ciepłego mleka

Szczypta soli

Farsz: 

mięso wołowe z rosołu około 60 dag 

warzywa z rosołu 

2 cebule + smalec do smażenia

Majeranek

Sól

Pieprz mielony

Czosnek granulowany 


Cebula + smalec do okraszenia pierogów



 Mięso wyciągam z rosołu, dzielę na kawałki i mielę razem z warzywami . Cebule rumienię na smalcu i także przepuszczam przez maszynkę, łączę z mięsem i doprawiam całość. 

Z podanych składników zagniatam mięciutkie i elastyczne ciasto . Wałkuję po kawałku i wykrawam kółka, nakładam farsz i zlepiam pierogi.

W garnku zagotowuję osoloną wodę , na wrzątek wkładam pierogi, gotuję 3 minutki od wypłynięcia na wierzch. Podaję okraszone cebulką .







czwartek, 23 października 2014

Golonka indycza na słodkiej kapuście z szybkowaru-pyszne danie jednogarnkowe w kilka chwil

Aromatyczne i smaczne danie jednogarnkowe. Mięciutkie golonki na słodkiej kapuście w towarzystwie ziemniaków. 
Niby banał, ale jaki smaczny! Przepis godny polecenia :)



Golonka indycza z szybkowaru




1-2  golonki indycze

1,50 kg białej kapusty

opcjonalnie ziemniaki 4- 5 sztuk

ulubione przyprawy, u mnie przyprawa do grilla (sól, czosnek , papryka słodka, cukier, kolendra, majeranek, gorczyca, owoc jałowca, pieprz czarny, rozmaryn, goździki, chilli, liście laurowe) 


 ponadto sos sojowy i pieprz syczuański

olej do obsmażenia mięsa

domowa wegeta do kapusty





Golonki myję, nacinam boki i nacieram obficie przyprawami. Odstawiam w zimne miejsce np. do lodówki na minimum godzinę. 

W międzyczasie szatkuję kapustę i podgotowuję z wegetą. Odcedzam i przekładam do szybkowaru.

Golonki obsmażam na oleju i przekładam do kapusty. Gotuję 35 minut od czasu wzrostu ciśnienia .

Jeśli dodaję ziemniaki to po tym czasie odparowuję , otwieram naczynie, dodaję pokrojone ziemniaki, posypuję przyprawami i gotuję 5-7 minut od wzrostu ciśnienia.










wtorek, 21 października 2014

Sałatka z dynią i kabanosem -świetna przystawka nr 1


Wymyślona na poczekaniu, z tego co miałam akurat w lodówce.  Dynia, ser żółty , rzodkiewka dla zaostrzenia smaku i kabanosy ( czosnkowe) nadają sałatce tego czegoś :D 
Szybko i smacznie, tak lubię , a przy okazji nowe doświadczenie;) 
Doskonała przystawka, zamaskuje każdemu. Szczerze polecam :)




Sałatka z dynią i kabanosem



około 30 dag  dyni  Hokkaido (waga po wydrążeniu )
pęczek rzodkiewek
około 10 dag żółtego sera
4- 5 kabanosów ( polecam czosnkowe)
majonez pikantny polecam Kielecki 
sól czosnkowa z ziołami









Dynie  trę na tarce o średnich oczkach, razem ze skórką. Rzodkiewki myję, odcinam ogonki i razem z serem  także ścieram na tarce . Przygotowane składniki  przekładam do miski, dodaję 2 łyżki majonezu   i doprawiam sola czosnkową z ziołami. Kabanosy kroję na mniejsze kawałki , dodaję do sałatki i mieszam całość.








Imieniny u cioci

niedziela, 19 października 2014

Muffiny dyniowe z kremem bananowym - dyniowe babeczki



Po raz kolejny dynia hokkaido, moja ulubiona odmiana!!!! 

Tym razem muffiny lub babeczki z dynią,nadziane kremem czekoladowo bananowym, przypadną Wam do gustu. Spróbujcie bo warto:) 

Robi się szybciutko i tak samo znikają ;)



dyniowe babeczki



20 dag startej dyni hokkaido 

1 i ½ szklanki mąki pszennej 

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

pół łyżeczki sody 

szczypta soli 

pełna łyżeczka przyprawy do piernika 

¾ szklanki oleju 

½ szklanki cukru 

3 jajka 

krem kakaowo bananowy do nadzienia 

cukier puder












Dyni hokkaido nie trzeba obierać, myję ją , wycinam nasiona i ścieram na grubszych oczkach.

Przygotowuję potrzebne składniki. W misce łączę jajka z cukrem i olejem, dodaję przesiane suche składniki , mieszam, na koniec dodaję dynię i łączę całość.

Do przygotowanych foremek nakładam po pełnej łyżeczce ciasta , następnie krem bananowy i reszta ciasta na wierzch.

Piekę jakieś 25 minut w 175 st.C

Ciasta wystarcza na 18 babeczek.










smacznego:)




Imieniny u cioci

sobota, 18 października 2014

Kokosanki maślane - pyszne kokoski krok po kroku

Ciasteczka z białek i kokosu, tym razem z dodatkiem masła, zainspirował mnie przepis z bloga Alinki Lepszych nie jadłam, są przepyszne ,mają delikatny maślano kokosowy smak, cudownie pachną nie można się im oprzeć . 

Z tych proporcji wyszło mi 16 cudownych ciastek :) 



Polecam;)



Kokosanki maślane - pyszne kokoski 


5 dag masła
 ½ szklanki cukru
2 łyżki mleka
20 dag kokosu
2 białka + szczypta soli
2 łyżeczki budyniu waniliowego bez cukru





Masło przekładam do rondelka i rozpuszczam razem z cukrem . Odstawiam , dodaje dwie łyżki mleka i wsypuję kokos, całość mieszam.  Osobno ubijam białka ze szczyptą soli , na sztywno, na koniec dosypuję 2 łyżeczki  budyniu, miksuję chwilkę na najniższych obrotach.  Łączę z wystudzonym kokosem.
Na blaszkę wykładam papier do pieczenia, smaruję lekko masłem, ciasto nakładam łyżką  , formując ciasteczka. Piekłam  15 minut w 175 st C
Z tej porcji upiekłam 16 ciastek . 






Imieniny u cioci