niedziela, 28 września 2014

Owsiane ciasteczka z żurawiną -pyszne ciasteczka z żurawiną



Szybkie i bardzo smaczne ciasteczka, żurawina dodaje lekkiej kwaskowatości. Idealna przekąska dla każdego, dużego, małego i tego co na diecie :)
Robi się je szybciutko, jak "tupie" za Wami słodkie to warto upiec;)


Owsiane ciasteczka z żurawiną


20 dag płatków owsianych
szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
2 łyżki miodu
2 -3 łyżki cukru ( można pominąć )
2 jajka
6 dag miękkiego masła
15 dag suszonej żurawiny







Płatki owsiane( użyłam błyskawicznych ) przesypuję do miski , dodaję do nich roztrzepane jajka i resztę składników .  Mieszam całość dokładnie do połączenia się składników.
Następnie ciasto nabieram łyżką i formuję kulki , wykładam na papier do pieczenia i lekko rozpłaszczam . 

Piekę około 15 minut w 170 st.C


Ilość ciastek uzależniona jest od ich wielkości .   




sobota, 27 września 2014

Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany

Przepis wypróbowałam na potrzeby konkursu na Durszlaku -Szwajcarskie inspiracje.

Przyznam że nie znałam kuchni szwajcarskiej i dzięki akcji ją poznaję.

 Na pierwszy rzut zrobiłam placki ziemniaczane  Rösti-(roesti) , różnią się one od naszych placków z tartych ziemniaków, szczególnie smakiem i wykonaniem :) 

Zapraszam na szwajcarski placek ziemniaczany !!! 




Rösti-(roesti) szwajcarski placek ziemniaczany


2 duże ziemniaki  ( około 50 dag)
3  łyżki masła
4 plasterki szynki
6 plastrów  sera lub spora garść tartego
sól i świeżo mielony pieprz
drobno posiekany szczypiorek ( 2 łyżki )
natka pietruszki wg  smaku












Ziemniaki  należy umyć i obrać.  Zetrzeć na tarce o  grubszych oczkach.  Tak starte wrzucam na wrzątek i podgotowuję 4 minuty .  Następnie odcedzam, przekładam do miski.  Dodaję  od razu masło, sól, pieprz i zieleninę mieszam całość . Ciasto dzielę na połowę( 2 placki) 

Piekę na patelni, na malutkim gazie,  nie dodaję tłuszczu.  Jak spód ładnie się przyrumieni ( trwa to około 10 minut) obracam placka na drugą stronę i też piekę do zrumienienia.  Drugiego placka piekę tak samo.


Po upieczeniu  na wierzch  układam szynkę i ser żółty, całość zapiekam w gorącym  piekarniku aż ser się rozleje na placku. Podaję od razu. 



Przepis bierze udział w konkursie Szwajcarskie inspiracje


 Szwajcarskie inspiracje

Ciasteczka z gotowanych żółtek- pyszne kruche ciasteczka z maszynki



 Kolejna propozycja ciasteczek z maszynki, robi się je szybciutko i szybciutko znikają :) Są pyszne i kruchutkie, można je udekorować czekoladą . Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.Polecam !!! 



pyszne kruche ciasteczka z maszynki




3 żółtka z ugotowanych jaj
15  dag cukru pudru
20 dag miękkiej margaryny
30 dag mąki pszennej

Dodatkowo
czekoladowe kropelki








Do miski przesiewam mąkę , łączę z miękką Kasią, przetartymi przez siteczko żółtkami i cukrem pudrem, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciastem wypełniam maszynkę/ szprycę i wyciskam ciasteczka na posmarowaną tłuszczem blaszkę. Piekę około 15 minut w 170 st. C , na środkowym poziomie.

Po upieczeniu na środek ciasteczek można wyłożyć po „kropce czekolady”

Odstawiam do wystudzenia.
















czwartek, 25 września 2014

Babeczki majonezowe z czekoladą -muffiny majonezowe

Puszyste i delikatne babeczki majonezowe.  Źródło tutaj  Można dodać do nich migdały, suszone lub świeże owoce, lub tak jak ja czekoladowe kropelki. 

Robi się je szybko i tak samo szybko znikają. Zakochacie się w nich :) 


Polecam także , równie pyszną babkę na majonezie (KLIK) 



muffiny majonezowe 





¾ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
6 łyżek łagodnego majonezu ( u mnie Kielecki Omega 3)
2 łyżeczki proszku dopieczenia
5 jajek
szczypta soli
łyżka cukru z wanilią
5-10 dag  kropelek czekoladowych  (lub groszku )
cukier puder







Oddzielam żółtka od białek , białka ubijam z solą na sztywno.
Żółtka miksuję  z cukrami dodając po łyżce majonezu, następnie dalej miksując  dodaję partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.  Na koniec  mieszam z ubitymi białkami , oraz kropelkami / groszkiem czekoladowym. 
Gotowym ciastem napełniam foremki do muffin ( 30 sztuk)  , piekę około 30 minut w 170 st C.
Po wystudzeniu można  oprószyć cukrem pudrem. 



















wtorek, 23 września 2014

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Śliwki zalane puszystym ciastem, to doskonały dodatek do popołudniowej kawki lub herbaty. 

To bezstresowy wypiek , uda się każdemu i smakuje wszystkim. 

Puszyste , lekkie ciacho rozjaśni zimne i deszczowe jesienne dni :) Polecam :)





biszkopt ze śliwkami i lukrem


6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z wanilią
6 łyżek oleju
15 -20 śliwek  ( zależy od wielkości)

Cukier puder i woda do przygotowania lukru








Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół .


Następnie przygotowuję ciasto . Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry i po jednym żółtku nadal ubijam.


Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej i delikatnie łączę całość.


Ciastem zalewam śliwki . Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C


Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia.


Po wystudzeniu polewam lukrem i ozdabiam słodkimi perełkami.