poniedziałek, 30 czerwca 2014

Tymiankowe "sznycle" z indyka

Pomysł na smaczny obiad, soczyste mięso z indyka, pachnące świeżym tymiankiem. 
Podałam z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.

Tymiankowe "sznycle" z indyka


4 plastry z piersi indyka  ( kotlety)
sól ziołowa
pieprz syczuański
masło klarowane
sos sojowy grzybowy
3 kulki ziela angielskiego
łyżka przyprawy do mięs( u mnie  KNORR)
czosnek granulki
majeranek
oregano
papryka słodka
szczypta chilli
świeży tymianek ( 4-5 gałązek)




 Plastry z piersi indyka myję dokładnie osuszam.  Lekko rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim. 

Po chwili obsmażam na klarowanym maśle.

Dodaję sos sojowy ( około łyżki) i resztę przypraw, zalewam wrzątkiem, dodaję świeży tymianek i gotuję do miękkości(około 30-40 minut) z lekko odchyloną pokrywką, aby nadmiar płynu odparowywał.

Podałam z młodymi ziemniakami i sałatą lodową. 








niedziela, 29 czerwca 2014

Deser z kolorowych galaretek z bitą śmietaną

Najzwyklejszy deser z galaretek, jednak tworząc kolorowe warstwy zachwycimy  bliskich :)
Wystarczy aby galaretka zastygała w pochylonym  pucharku i stworzymy śliczny i apetyczny deser. 




kolorowe galaretki



galaretka cytrynowa
galaretka truskawkowa
galaretka agrestowa

200 ml kremówki
łyżka cukru pudru
truskawki lub inne owoce 



Deser z kolorowych galaretek z bitą śmietaną 




Każdą galaretkę rozpuszczamy w osobnych kubkach , w 400 ml wrzątku. 
Odstawiamy do wystudzenia, następnie nalewamy do pucharków lub szklanek, najpierw żółtą,   wstawiamy pod ukosem do lodówki , jak dobrze stężeje to samo robimy z czerwoną galaretką. 

Jeśli mamy półki szklane, możemy użyć przekładek do jajek. 

Galaretkę zieloną wylewam na wierzch. Odkładam do lodówki.

Śmietanę ubijam z cukrem pudrem, wykładam na zastygnięte galaretki, dekoruję truskawkami.
Niby zwykłe a niezwykłe ;)




Deser z kolorowych galaretek z bitą śmietaną 






Lato w pełni!

wtorek, 24 czerwca 2014

Łatwe ciasto z kakao kokosem i jabłkami - pyszne ciasto z jabłkami

Jakiś czas temu znalazłam na przepis autorstwa ireny sikory pod nazwą Ciasto dyżurne, od tej pory robię z niego rozmaite kombinacje , nieskromnie powiem że udane :)

Szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto kakaowe, z jabłkami i kokosem. Składniki idealnie do siebie pasują.


Łatwe ciasto 



3 szklanki mąki pszennej
szklanka cukru + 2 łyżki
6 jajek
¾ szklanki oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki kokosu
1 łyżka cynamonu
3 jabłka ( 40- 50 dag)
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady ( u mnie czekolada z mielonymi orzechami)

jabłka zasypać cukrem


miksować 

wymieszać

upiec

Najpierw przygotowuję  jabłka, myję, obieram i kroję w kosteczkę, zasypuję w misce szklanką cukru i odstawiam na godzinę. 

Teraz ciasto. Białka jaj ubijam dodając 2 łyżki cukru, następnie po jednym żółtku , wsypuję kokos i kakao, miksuję na najniższych obrotach miksera. 

Mąkę z proszkiem przesiewam do masy, na koniec  dodaję olej i jabłka, wszystko razem dokładnie mieszam.

Ciasto przekładam do blaszki ( 35x24) wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę 50 minut w 175 st.C 

Na ciasto można zrobić polewę czekoladową lub rozsmarować  ułożone na gorącym cieście kostki czekolady. 






poniedziałek, 23 czerwca 2014

Rewelacyjny królik w sosie z rozmarynem


 Mięso królika jest zdrowe i  delikatne, odpowiednio przyprawione smakuje wybornie. 
Dzisiaj proponuję w sosie ze świeżym rozmarynem
 i pieprzem syczuańskim.
 Zapraszam :)

Królik w sosie z rozmarynem






około kg królika (u mnie nogi i comber) 

smalec 

2 pełne łyżki czerwonej papryki 

2 ząbki czosnku 

łyżka cebulki granulowanej 

3 kulki ziela ang. 

2 listki laurowe 

sól wg smaku 

pół łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego 

3-4 gałązki świeżego rozmarynu 

2 łyżki skrobi kukurydzianej 

50 ml śmietany kremówki









Mięso z królika myje i osuszam, aby nie pryskało podczas smażenia.

 W rondlu rozpuszczam smalec o opiekam porcje królika z każdej strony, następnie dodaję przyprawy i  rozmaryn, podlewam gorącą wodą  i duszę pod przykryciem do miękkości mięsa.

Miękkie mięso wyciągam na talerz, nakrywam folia aby nie stygło , z sosu  wyjmuję (łyżką cedzakową) przyprawy . 

Następnie sos  zagęszczam skrobią  wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną kremówką .

Najlepiej smakuje z ziemniakami i marynowanymi burakami.










sobota, 21 czerwca 2014

Muffiny z serkiem i truskawkami

Smaczne muffiny z truskawkami. Na maślance, nadziane serkiem homogenizowanym. Doskonały, szybki deser, dla małych i dużych łasuchów.

Muffiny z serkiem i truskawkami


25 dag mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
1 duże jajko
90 ml oleju
250 ml maślanki
serek homogenizowany  waniliowy  ( 140 g)
12 małych truskawek
cukier puder






Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam do miski, dodaję cukier i mieszam. Osobno mieszam jajko, maślankę  i olej , wlewam do miski z mąką i mieszam łyżką.

Formę do pieczenia muf fin wykładam papilotkami. Do każdej nakładam po 2 łyżeczki ciasta, łyżeczce serka i po truskawce, na wierzch wykładam resztę ciasta.

Wkładam  do nagrzanego piekarnika, 175 st. C na około 30 minut.
 Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.








piątek, 20 czerwca 2014

Muffiny waniliowe z truskawkami



Kolejna propozycja na wykorzystanie truskawek...muffiny, tym razem na mleczku o smaku waniliowym , z dżemem rabarbarowym . 
Pyszne,  pachnące wanilią. 
Wystudzone można oprószyć cukrem pudrem , polać polewą lub lukrem. 
 Szybko i smacznie. Przygotowanie zajmuje kilka chwil. 
Zapraszam :)



Muffiny waniliowe z truskawkami 





30 dag mąki 

pół szklanki cukru 


2 łyżeczki proszku do pieczenia 

250 ml mleczka o smaku waniliowym 

2 małe jajka 

80 ml oleju 

12 łyżeczek dżemu( u mnie rabarbarowy) 12 małych truskawek






W dwóch miskach mieszam osobno mokre składniki ( mleczko, jajka i olej) i suche ( mąka, proszek do pieczenia i cukier) składniki,  następnie suche wlewam do mokrych i mieszam.  

Ciasto wykładam do papilotek, po  2 łyżeczki, na ciasto daję po łyżeczce dżemu i po jednej truskawce. Przykrywam resztą ciasta.

Piekę w nagrzanym do 175 st. C piekarniku około  25 minut.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


czwartek, 19 czerwca 2014

Łatwe ciasto z kakao i truskawkami

Taki krótki sezon truskawkowy, wiec trzeba korzystać. 
Robimy koktajle, desery, ciasta, pierogi, zajadamy makaron z truskawkami. więc trzeba upiec coś z nimi :) 
Dzisiaj polecam kakaowe.

Pachnące, wilgotne, smaczne, kuszące..ciacho kakaowe z truskawkami. Idealne połączenie,
 wyrosło pięknie, smakuje wszystkim, znika bardzo szybko :)

Ciasto z kakao i truskawkami




60 dag mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
250 g masła lub Kasi
1 i ½ szklanki cukru
łyżeczka cukru z wanilią
5 jajek
250 ml mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
truskawki ( około 40 sztuk)







Mąkę mieszam z cukrem, dodaję Kasię i za pomocą widełek miksera  łączę składniki, uzyskuję drobniutką kruszonkę. Odsypuję szklankę  tej kruszonki  do posypania ciasta.

Osobno miksuję jajka z mlekiem i proszkiem do pieczenia.  Mieszankę wlewam do pozostałych suchych składników i mieszam łyżką ( byle jak, niedokładnie)

Blaszkę (35x24) wykładam  papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam. Następnie układam umyte, odszypułkowane i osuszone truskawki. Wierzch posypuję odłożoną  wcześniej kruszonką.


Piekę w nagrzanym do 180 st C piekarnika, piekę około 50 minut . 

Ciasto z kakao i truskawkami

Ciasto z kakao i truskawkami

Ciasto z kakao i truskawkami

Ciasto z kakao i truskawkami