środa, 30 kwietnia 2014

Udka kurczaka w cebuli

Aromatyczne i przepyszne udka z kurczaka, pieczone w cebuli. Można tak przygotować inne mięso, można też do pieczenia dodać ziemniaki.





3 udka z kurczaka ( u mnie dodatkowo pasek żeberka)

3 duże cebule

papryka słodka 

papryka ostra lub chilli

czosnek w granulkach

suszona natka pietruszki

rozmaryn

pieprz mielony

oregano

majeranek

estragon

tymianek

sól morska ziołowa

pomidory suszone 

łyżka sosu sojowego

lub 3- 4 łyżki ulubionej przyprawy do mięs




Udka myję i nacieram przyprawami, ilość wg własnych upodobań .

 Można posypywać mięso od razu, lub zrobić sobie mieszankę w miseczce, albo użyć gotowej przyprawy.

Cebule obieram i kroję na mniejsze kawałki .

 W naczyniu żaroodpornym wykładam część cebuli, następnie udka i reszta cebuli. 

Naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika.  

Piekę  około 90 minut w 190 st. C

Podałam z zieloną sałatą na kwaśno.


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*




sobota, 26 kwietnia 2014

Kurczak w szpinaku z makaronem

Szpinak i kurczak z makaronem to idealne danie. Doprawione czosnkiem, imbirem i pieprzem cytrynowym, zasmakuje każdemu.





połowa sporej piersi z kurczaka 



łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka 

makaron u mnie rurka cięta  , około 20 dag 

5 kostek mrożonego szpinaku 

olej 

sól czosnkowa lub sól, suszona natka pietruszki i czosnek w granulkach ( wg smaku) 

imbir 2 szczypty ( wg smaku) 

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ( wg smaku) 

około 100 ml śmietanki 30%








Mięso z piersi kurczaka myję i osuszam, następnie kroję w kostkę i mieszam z olejem i przyprawą.

W między czasie gotuję makaron odcedzam.

Szpinak duszę w małej ilości wody ( 150 ml) około10 minut, przyprawiam go solą czosnkową, w tym czasie obsmażam kurczaka w woku. Jak się ładnie przyrumieni dodaję podduszony szpinak. Przyprawiam imbirem i pieprzem cytrynowym, duszę całość chwilę , po czym wlewam śmietankę, duszę jakieś 5 minut i gotowe.

Makaron można dodać do sosu i całość zmieszać, ale bardziej apetycznie wygląda podany obok mięsa i sosu:) 




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


piątek, 25 kwietnia 2014

Serowiec z różowym budyniem

Kolejna odsłona budyniowego sernika, był czekoladowy, teraz malinowy :) Pyszny, zapraszam :)
Polecam także taki:KLIK
lub taki  KLIK  



Kruche ciasto:


30 dag mąki pszennej

Około 10 dag cukru trzcinowego 

10 dag masła

2 jajka + 1 żółtko 

2 łyżeczki pr. do pieczenia 


Warstwa budyniowa; 


3 budynie malinowe z cukrem  + pełna łyżka mąki( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku) 

1 litr mleka 


Warstwa serowa


50 dag sera z wiaderka u mnie Pilos

4 łyżki cukru 

10 dag miękkiego masła

3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko 

budyń śmietankowy  bez cukru



Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie z mąką gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: 

Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Masło ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.


Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg








czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa jarzynowa porosołowa

Przeważnie w poniedziałek robimy pomidorówkę na rosole, ja proponuje zrobić pyszną, pożywną zupę warzywną. 



Około 2 l rosołu( u mnie wołowo drobiowy) z mięsem i włoszczyzną
30 dag mrożonki warzywnej
150 ml śmietany  lub jogurtu


Z rosołu wyciągam mięso ( wołowina, kaczka) i warzywa.  Porcje kaczki obieram z kości, kroję razem z wołowiną w kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler też  kroję w kosteczkę.

Makaron gotuję, odcedzam.

Rosół zagotowuję i wsypuję mrożonkę, gotuję do miękkości warzyw, pod koniec dodaję kawałki mięsa i warzywa. Zabielam śmietaną lub jogurtem. 

Podaję z kokardkami. 





Makaronowe czosnkowe placuszki

Świetny pomysł na wykorzystanie nadwyżki ugotowanego makaronu. 
Moje żarłoki już się śmieją że będą go gotować za dużo :)





8 łyżek ugotowanego makaronu motylki  


4 plasterki sera żółtego 

4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej 

łyżka posiekanej, zielonej cebulki 

2 małe jajka lub 1 duże 

łyżka skrobi lub mąki 

sól czosnkowa   wg smaku 

łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią  

olej do smażenia 

sos czosnkowy i ketchup jako dodatek 






Ugotowany i wystudzony makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski . 

Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki , dodaję do makaronu. 

 W garnuszka roztrzepuję jajka, dodaję skrobię, mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy.

 Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki. 

Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.















wtorek, 22 kwietnia 2014

Makowiec z jabłkami (japoniec)


Makowiec z jabłkami, rozpływający się w ustach, dostatecznie słodki i wilgotny.

 Polecam , warto:) 



puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g  
10 dag masła
5 jajek
80 dag jabłek - po obraniu 
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag drobnego cukru
20 sztuk herbatników
 polewa czekoladowa
marcepan lub mielone migdały





Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.




Jabłka myję, obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. ( jeśli są bardzo soczyste, nadmiar soku odcisnąć) 


Utarte dodaję do ciasta, mieszam.



Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.



Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.



Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C   i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami, lub startym marcepanem.









sobota, 19 kwietnia 2014

piątek, 18 kwietnia 2014

Ciasteczka - słodkie pisanki

Kolorowe, słodkie pisanki z kruchutkich ciasteczek ozdobią świąteczny koszyczek i stół. Można je skleić marmoladą lub ulubioną masą.




3 żółtka 


3 pełne szklanki mąki pszennej 

pół szklanki cukru pudru 

310 g masła lub Kasi 

aromat waniliowy 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 



Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewam. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję aromat i żółtka. Dobrze połączone przekładam do mąki i wyrabiam ciasto, formuje kulę, owijam folią i chłodzę w lodówce ( około godziny) 

Po tym czasie wałkuję cienko i wykrawam ciasteczka, tym razem jajka, jedne pełne, drugie z w wzorkiem w środku. Piekę 10 minut w 180 st. C

Po upieczeniu zostawiam aby ostygły, następnie przekładam je kremem lub marmoladą i dekoruję.





czwartek, 17 kwietnia 2014

Masa kawowa do orzeszków, ciastek lub wafli



Mleczno kawowa masa z dodatkiem pokruszonych herbatników lub ścinków z korpusów orzeszków. 

Słodka i pyszna:)




25 dag masła 

¾ szklanki cukru 

120 ml wody 

250 g mleka granulowanego odtłuszczonego ( paczka) 

2 pełne łyżki  kawy Inki 

2 pełne łyżki cappuccino ( smak dowolny) 

opcjonalnie ścinki z orzeszków lub pokruszone herbatniki , mielone orzechy, kokos .. 








Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i masło, podgrzewam do połączenia się składników ( nie gotuję) 

 Zdejmuję rondelek z kuchenki, wsypuje mleko i dokładnie mieszam, następnie dodaję ścinki z orzeszków i obydwie kawy, mieszam a następie miksuję za pomocą ręcznego blendera. 

Przestudzoną masą nadziewam orzeszki lub smaruję wafle. 





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...