piątek, 28 lutego 2014

Zapiekanka makaronowa

Makaron zapiekany z piersią kurczaka i szalotką, z dodatkiem delikatnej mozzarelli, smaczne i pożywne danie dla każdego.



pojedyncza pierś z kurczaka 

3 szalotki 

2 łyżki oleju ryżowego 

Sól i pieprz 

Pomysł na zapiekankę makaronową z serem 

15 dag makaronu rurki Czaniecki

200 ml śmietany 

400 ml wody 

Mozzarella do posypania ( 2-3 garści)





Mięso z piersi myję, osuszam i kroję w dużą kostkę, obsmażam na oleju razem z pokrojoną szalotką. Przyprawiam solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wsypuję suchy makaron , wykładam podsmażone mięso i szalotkę.

Pomysł na, mieszam ze śmietaną i wodą , i zalewam zawartość naczynia, delikatnie mieszam aby płyn dostał się pod spód, wierzch posypuję mozzarellą.

Zapiekam w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut, jeśli po tym czasie zapiekanka jest płynna, zostawiam w piekarniku , przy temp. około 100 st C do momentu aż osiągnie pożądaną konsystencje.






Konkurs dla fanów i gości blogu



Witam serdecznie i zapraszam na obiecany konkurs. 



Konkurs przeprowadzam dla wszystkich fanów i gości mojego blogu , z okazji przekroczenia 1000 polubień na fb.



Dzięki uprzejmości sponsorów mam do rozdania świetne nagrody :)



Podziękowania wędrują dla : Kamis , Makrony Czanieckie i redcoon.pl 



*Aby wziąć udział w konkursie, należy przygotować swoje ulubione danie, przystawkę, deser lub napój , co kto lubi najbardziej.

*Ilość propozycji nieograniczona.

*Jedyny wymóg, to odręcznie opisana karteczka z napisem „ moje ulubione pichcenie” Proste, prawda ?

*Konkurs zaczynamy 1 marca , kończymy 22 marca o północy

*Przepisy proszę wpisywać na blogu, pod tym postem konkursowym, proszę o wpisywanie jednego przepisu w jednym poście, proszę nie zapominać o zostawieniu namiarów/adresu email   jeśli nie ma się konta w Google, zdjęcia proszę przesyłać na maila takietampichcenie@gmail.com , można także wklejać fotki konkursowe, na mojej tablicy na fb , utworzę specjalny album na potrzeby konkursu .



*Nagrodzę 5 osób, których przepisy najbardziej mi się spodobają

* Jeśli zgłoszeń będzie dużo, przewiduję nagrody wyróżnienia

* W konkursie może brać udział każdy, jednak adres do wysyłki musi być na terenie kraju

* Zwycięzców wytypuję do 3-ech dni od zakończenia konkursu

* Jeśli macie konto na fb, zapraszamy do polubienia kont  sponsorów:

Kamis ,  Czanieckie Makarony , redcoon.pl   i takiegotampichcenia :)



Teraz nagrody:

1-3* Zestawy przypraw Kamis – (każdy zestaw po 26 sztuk )

* nagrody mogą się nieco róznić, od tych prezentowanych na zdjeciu





4* Makron Czaniecki, koszulka i reklamówka + zestaw pomocy kuchennych od redcoon.pl



- Trzepaczka 29,5 cm

- Nóż dekoracyjny do ciasta

- Szpatułka do ciasta

- Duży pędzel silikownowy 23 cm






5 * Makron Czaniecki, koszulka i reklamówka + zestaw pomocy kuchennych od redcoon.pl



(Trzepaczka, 29,5 cm)
(Nóż dekoracyjny do ciasta)
(Szpatułka do ciasta)











** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisu i zdjęcia na FB i moim blogu.



*** Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm./





Zapraszam do wspólnej zabawy. Jeśli o czymś zapomniałam proszę pisać :)
 Proszę także o udostępnienie postu konkursowego na fb, będzie mi bardzo miło jak uczestników będzie dużo :)


czwartek, 27 lutego 2014

Oponki serowe

Pyszne oponki serowe. 

Na gorące można rozłożyć drażetki czekoladowe, roztopią się i udekorują oponki.

Zachęcam do smażenia:) 




1 kg twarogu
1,20 kg  mąki tortowej + do podsypywania
25 dag Kasi ( ma być miękka)
6 jajek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki dowolnego  alkoholu ( wódka, rum, koniak)
olej do smażenia ( 1 i ½ l)
cukier puder, lukier, polewa… wg  gustu-do dekoracji oponek








Ser trzeba zmielić. Do dużej miski przesiałam mąkę, dodałam zmielony ser, margarynę , jajka , cukier , sodę i proszek do pieczenia. Zagniotłam ciasto.

 Następnie odcinałam po kawałku i wałkowałam, ( można delikatnie podsypać mąką ) wycinałam kółka formą do pączków, środki wycinam kieliszkiem. 

 W szerokim garnku rozgrzałam olej i smażyłam oponki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym aby obciekły z tłuszczu. 

 Na gorące można rozłożyć drażetki czekoladowe , roztopi się i udekorują oponki. 

Cukrem pudrem posypuję jak całkiem ostygną, polewę też trzeba robić na zimnych ciastkach.












*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

Tłusty czwartek 2014

Puszyste pączki

Staropolskie przysłowie mówi: 
"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" 

Niby można kupić  pączki , nawet tanio po 4,99 zł za 10 sztuk,
ale co domowe,to domowe, bez dwóch zdań :) 

Podobno jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Więc aby tradycji stało się zadość i u nas dzisiaj pączki ) Zapraszam :)

 








1 kg mąki



5 żółtek + 2 jajka 

2 szklanki ciepłego mleka 

2 łyżki drobnego cukru 

¼ szklanki oleju 

5 dag drożdży 

2 łyżki alkoholu, ( u mnie rum) 

szczypta soli 

dżem, powidła, lub marmolada do nadziania pączków 

olej lub smalec do smażenia ( 1 i pół litra)








Do miseczki skruszam drożdże, dodaję pół szklanki mleka  , łyżkę cukru i  trochę mąki, tak aby zrobić zaczyn.  Nakrywam miskę czystą ściereczką i ostawiam  aby zaczyn spokojnie wyrósł, na jakieś 30 -40 minut)





Następnie ubijam jajka z żółtkami, cukrem i solą .
Do większej miski przesiewam mąkę, przekładam ubite jajka,  wyrośnięty zaczyn , wlewam resztę mleka, olej i rum, i zagniatam elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba można podsypać mąką,  tak aby się nie kleiło do rąk.

Z ciasta formuję kulę w misce, nakrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość.
 Następnie ciasto dzielę na cztery , delikatnie wałkuję ( nie cienko), wycinam koła ( kubkiem lub obręczą) i odstawiam do ponownego wyrośnięcia ( około 40- 50 minut)

Pączki smażę na rozgrzanym oleju, ( nie może być zbyt gorący, ponieważ pączki w środku będą surowe, a na wierzchu spalone)na złoto z obu  stron , temp. około 170 st. C, najlepiej smażyć we frytkownicy (można ustawić temperaturę)
Jeśli nie macie frytkownicy, wystarczy do garnka wrzucić plasterek surowego ziemniaka, jak się pojawiają pęcherzyki, znaczy ze tłuszcz jest rozgrzany i można smażyć pączki. 

Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Jak wystygną  nadziewam marmoladą ( szprycą ) i posypuję obficie cukrem pudrem.
Smacznego.








Tłusty czwartek 2014

poniedziałek, 24 lutego 2014

Udziec "piekielny"

Pikantne mięsko z udźca indyka, doskonałe danie dla wielbicieli ostrych dań. Jako dodatek proponuję ziemniaki i czerwoną , duszoną kapustę.




Udziec z indyka około 1.20 kg 



Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis ( około 2 łyżki) 

Sos sojowy grzybowy ( około 30 ml ) 

3 listki laurowe 

3-4 ząbki czosnku 

3 kulki ziela angielskiego 

Łyżka skrobi do zagęszczenia sosu





Z udźca wycinam kość , myję, osuszam,  nacieram przyprawami , dodaję sos sojowy i odstawiam do lodówki aby się dobrze zamarynowało ( jakieś dwie godziny)
Po tym czasie obsmażam na maśle  klarowanym z każdej strony, dodaję plasterki czosnku, podlewam gorącą wodą, dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywam i duszę do miękkości na małym gazie. Na koniec sos zagęszczam delikatnie skrobią wymieszaną w małej ilości wody.
Jako dodatek proponuję ziemniaki i  czerwoną , duszoną kapustę.



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

piątek, 21 lutego 2014

Kapuśniak na golonce indyczej

Kapuśniak z kiszonej kapusty, na indyczej golonce. Pyszna i pożywna zupa, można ją podać z ziemniakami.




golonka indycza 

50 -60 dag kiszonej kapusty z marchewką 

4 ząbki czosnku 

2 listki laurowe u mnie Kamis

3 ziela angielskie u mnie Kamis

parę ziarenek pieprzu czarnego 


Pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis



Golonkę myję, przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję plasterki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe, solę i gotuję do momentu aż mięso da się obierać. Dość miękkie obieram z kości, i kroję na mniejsze kawałki.
Do wywaru  przekładam pokrojoną kapustę kiszoną,  pokrojone mięso i  gotuję. Pod koniec dodaję pół łyżeczki pieprzu z kolendrą, jeśli jest potrzeba można dodać soli lub przyprawy w płynie.
Do kapuśniaku  można podać , ugotowane osobno ziemniaki. 




czwartek, 20 lutego 2014

Kaczusia na winie




To moja pierwsza w życiu, samodzielnie przygotowana kaczuszka, jakoś nie było okazji... Przyprawiałam ją na wyczucie, efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania...pyszotka, zachęcam do wypróbowania przepisu :)





udko i pierś z kaczki

masło klarowane do obsmażenia mięsa

150 ml czerwonego wina ( półsłodkie)

Przyprawy wg gustu:

sól morska ziołowa  

pieprz kolorowy mielony  

papryka słodka  

papryka ostra  

2 duże ząbki czosnku

przyprawa Deluxe z estragonem ( w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe mielone, goździki)





Mięso myję i osuszam, następnie nacinam skórę. Przygotowanymi przyprawami nacieram mięsa z każdej strony i odstawiam na co najmniej godzinę ( im dłużej tym lepsze) do lodówki.

Czosnek obieram i siekam, wcieram go w kaczkę. Na patelni rozpuszczam masło klarowane i obsmażam porcje mięsa z każdej strony na rumiano ( na małym gazie) Dobrze obsmażone podlewam winem, po chwili mięso przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam  zawartość patelni , przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika na godzinę.

Kaczka piecze się w temp. 170 st. C

Taka kaczuszka jest mięciutka i soczysta, doskonale smakuje żurawiną.