niedziela, 28 grudnia 2014

Szynka w marynacie -szynka 8 minut



Pyszna ,soczysta , pachnąca szyneczka, doskonała do kanapki czy sałatki. 

Robi się ją szybko i sprawnie, jest o  niebo lepsza od sklepowej. Na święta obowiązkowa. 

Ale warto ja też zrobić bez okazji, można dobierać przyprawy wg własnego gustu. 





Szynka w marynacie -szynka 8 minut


około 2 kg szynki

5 łyżek majonezu

3 łyżki musztardy

3 płaskie łyżki soli morskiej

1 łyżka cukru

2 łyżeczki czosnku w granulkach

3 łyżki mieszanki przypraw z estragonem Deluxe

(skład : sól, cebula smażona, gorczyca mielona,

pomidory w proszku, estragon, pieprz , papryka,

natka pietruszki, czosnek granulowany,

mielone liście laurowe i goździki)

3 litry wody











W wodzie mieszam dokładnie składniki marynaty , zagotowuje i odstawiam do całkowitego wystudzenia.




Szynkę dzielę na dwie części , myję i zwijam, formując zgrabne szyneczki, obwiązuję je nicią . 


Wkładam do zimnej zalewy, doprowadzam do wrzenia i gotuje na małym gazie 8 minut, szynki mają być zakryte marynatą. 

 Po tym czasie ściągam garnek z gazu i odstawiam do wystudzenia , można zostawić na noc.

 Po tym czasie znowu szynkę zagotowuje i gotuję kolejne 8 minut, odstawiam aby całkiem wystygła w zalewie.



Później zostaje szynkę wyciągnąć, odsączyć i kroić.









18 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, bo przepis mnie zaintrygował, smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też taką robię :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno przetestuję!Przekonam się,czy tak krótko gotowana szyneczka nie będzie surowa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie będzie surowa:) Czekam na opinie :)

      Usuń
  4. robiłam tak schab i było pysznie:)
    a że mięsa różnią się smakiem chętnie wypróbuję przepis na taką szyneczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbuję czy rzeczywiście będzie miękka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szyneczka nie jest miękka, jest soczysta i krucha:)

      Usuń
  6. Polecam! Robię wielokrotnie w ciągu roku !

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna szyneczka na kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po degustacji - wniosek :nigdy więcej peklowania mięsa przez 2-3 tygodnie.Dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie kupujesz tą przyprawę z estragonem albo z jakiej firmy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Szynka calkiem bylaby dobra ale kompletnie nie słona. Bedzie na obiad z cebulka i ziemniakami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma inny smak, nam wystarczy taka ilość soli:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)