czwartek, 4 grudnia 2014

Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik

Oto efekt nocnego pieczenia, najlepiej sernika piec wieczorem, przez noc spokojnie stygnie i mam pewność że nie zostanie od razu zjedzony. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawusi, mrucząca rodzinka podczas konsumpcji to najlepszy dowód że smakuje:) 


Polecam ten sernik smakoszom delikatnych i puszystych serników. U nas będzie na pewno na święta:)



Można na spód ugnieść kruche ciasto, u mnie tę rolę doskonale spełniły herbatniki. 
Można go dosmaczyć rodzynkami czy żurawiną, zrobić polewę , co tylko dusza zapragnie, za każdym razem będzie smaczny:)



Przepis znalazłam tutaj .




Puszysty sernik - pyszny i delikatny sernik 





Masa serowa: 



- 1 kg twarogu z wiaderka  



- 5 dużych jaj 

- 250 ml śmietany 36 % 

- 1 szk. cukru + 2 łyżki cukru z wanilią 

- 3 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, lub budyniu

- szczypta soli 


Spód: 

- herbatniki  ( 100 g) 





Blaszkę ( 35 x 22) wykładam papierem do pieczenia i wykładam spód herbatnikami.

W misce ubijam białka ze szczyptą soli, w międzyczasie dodaję porcjami pół szklanki cukru.

Osobno ubijam żółtka z resztą cukru i cukrem z wanilią, do momentu aż cukier całkiem się rozpuści a masa podwoi objętość. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię. Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

Masę serową przelewam na herbatniki . Wkładam do nagrzanego piekarnika , 170 st C , piekę godzinę, do lekkiego zrumienienia. Studzę w lekko uchylonym piekarniku.

*Na sernik można dać polewę , ja posypałam jeszcze gorący  wiórkami czekoladowymi.  








zBLOGowani.pl

38 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda rewelacyjnie, może upiekę na święta, nie jest zbyt skomplikowany. Nowością dla mnie jest dodanie skrobi kukurydzianej, nie spotkałam się jeszcze z takim składnikiem sernika. Nie będzie kłopotu z kupnem? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby był problem można zastąpić mąką ziemniaczana lub budyniem :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie,postaram się wypróbowć

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , czekam na komentarz, fotka mile widziana;)

      Usuń
  3. Mogę się wprosić na kawałek? Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój sernik rzeczywiście wygląda lekko, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie i smakowicie wygląda - narobiłaś mi smaka na sernik ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serniki uwielbiam ;) twoj wyglada pysznie

    OdpowiedzUsuń
  7. jestem w trakcie pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  8. a śmietane do masy trzeba ubic czy nie? Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)

      Usuń
    2. Dziękuję. Właśnie upiekłam wygląda bosko aż mi z blachy wylazł:)

      Usuń
  9. wczoraj piekłam , jest przepyszny !!!!! i pierwszy raz w zyciu nie opadł mi a został tak samo duzy !! :) wesołych swiat :)
    Anna

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy śmietana ma byc ubita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal ubijając dodaję po łyżce sera , śmietanę i skrobię :)

      Usuń
  11. Ponawiam pytanie czy śmietanę kremówkę ubić czy poprostu dodać z kartonika bo nie jest to jednoznacznie napisane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem skąd to pytanie, nie ma mowy o ubijaniu śmietany. Wlewam ją bez ubijania.

      Usuń
  12. Mam pytanie, czy zamiast serka twarogowego mogę dać 1 kg.Jogurtu greckiego i czy mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Przecież widać pełno zwazonych grudek masakra chyba nie jedliście dobrego sernika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe, gdzie Ty widzisz jakieś grudki?

      Zważone, to są składniki do serowca i tyle ważonego :)

      Usuń
  14. A zamiast smietany nie morzna bialka dobrze ubic i na konic dodac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież białko ubijam i dodaję na koniec :) ..............
      Na koniec dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam ( na niskich obrotach robota )

      Usuń
  15. Właśnie upiekłam wygląda pysznie , ciekawe jak będzie smakować?☺

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłem jest super .Pozdrawiam☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój wyszedł zbity strasznie. Nie wiem czemu nie jest taki jak u Pani :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój wyszedł bardzo zbity, nie wygląda tak jak na zdjęciu :(

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...