poniedziałek, 1 grudnia 2014

Gulasz indyczy z kaszą - obiad doskonały

Kolejna odsłona gulaszu indyczego, bardzo lubię to mięso, jest smaczne, delikatne i dietetyczne. 

Dzisiaj klasyczna wersja , podałam z kaszą , korniszonami i marynowanymi grzybami, tak podany lubimy najbardziej, pycha;) 



Gulasz indyczy z kaszą  - obiad doskonały 


1 kg mięsa z udźca indyka

2 liście laurowe

4 ząbki czosnku

3 kulki ziela angielskiego

sól  wg smaku

mieszanka ziół i przypraw  :oregano, tymianek, papryka słodka,
chilli, rozmaryn, majeranek, pieprz ziołowy

3 łyżki oleju ( u mnie ryżowy)


kasza jęczmienna  ilość wg potrzeb













Mięso myję i dzielę na mniejsze kawałki,  przekładam do miski, dodaję przyprawy, plasterki czosnku  i olej, całość mieszam i odstawiam na kilka godzin do lodówki, można dać na całą noc.


Po tym czasie, mięso przekładam do rondla i obsmażam , nie dodaję już żadnego tłuszczu, trzeba mieszać aby się nie poprzepalało. Jak się ładnie obsmaży podlewam gorącą wodą i duszę pod przykryciem do miękkości . 

Na koniec zagęszczam delikatnie skrobią kukurydzianą , rozmieszaną w zimnej wodzie.


Kaszę gotuję osobno, podaję z gulaszem. 






smacznego !!! 

5 komentarzy:

  1. Świetny i nieskomplikowany pomysł. Na pewno wkrótce wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny gulasz :) dawno nie robiłam z mięsa indyczego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miesko z indyka uwielbiam !! A taki gulasz to mistrzostwo swiata ;-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...