środa, 10 grudnia 2014

Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami



Zachęcam do wypróbowania mojego autorskiego przepisu, ciasto jest mocno kakaowe z pyszną masą gruszkową.
Wierzch posypałam skruszonymi michałkami. 
Smakowało całej rodzince, wprost mruczeli z zachwytu podczas konsumpcji :) 
Polecam!


Gruszkowiec - kakaowe ciasto z masą gruszkową i michałkami 

Ciasto:

¾ szklanki oleju ( u mnie ryżowy ale można użyć rzepakowego lub słonecznikowego)

½ szklanki cukru

125 ml wody

4 pełne łyżki gorzkiego kakao 
5 dużych jajek
2 łyżki cukru
1 i ½ szklanki mąki pszennej
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
puszka gruszek w syropie ( 850 g)
łyżka cukru
2 jajka
budyń śmietankowy 
łyżka mąki
łyżka skrobi kukurydzianej ( można użyć ziemniaczanej)
galaretka gruszkowa
25 dag Kasi lub masła
dodatkowo dżem, u mnie z czarnej porzeczki około 300 ml
8 michałków kawowych

Gruszkowiec-krok po kroku


Najpierw ciasto:
Wodę, olej cukier i kakao mieszam i doprowadzam do zawrzenia , odstawiam do wystudzenia.
Następnie ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, dodaję porcjami cukier  , następnie po jednym żółtku , masa musi być pulchna, dobrze ubita,  cały czas ubijając  przekładam masę kakaową.

 Mąkę , sodę i proszek przesiewam i dodaję  po trochu do masy , mieszam  delikatnie na najniższych obrotach robota.
Spód blaszki wykładam papierem do pieczenia ( tylko spód)
Gotowe ciasto wykładam do blaszki ( 33 x 24)  wyrównuje, wsadzam do nagrzanego piekarnika, piekę 40 minut w  180 st C

Po upieczeniu studzę i przekrawam na dwa blaty.

Masa:
Gruszki odcedzam syropu ( syrop zostawiam na budyń) i kroje na mniejsze kawałki.
Syrop uzupełniam wodą , tak aby było pół litra , w niewielkiej ilości mieszam jajka,mąki, budyń i cukier, resztę zagotowuję,  i wlewam mieszankę , gotuję jak zwykły budyń . Do gorącego wsypuję  galaretkę ( proszek) mieszam i odstawiam aby trochę przestygło.  Jak masa jest lekko ciepła  wkładam na wierzch Kasię i dokładnie miksuję całość.

Jeden blat ciasta smaruję dżemem.  W 2/3 masy mieszam gruszki , przekładam na ciasto z demem i wyrównuję , nakrywam drugim blatem . Wierzch smaruję resztą masy i posypuję pokruszonymi michałkami.  

Odstawiam ciasto do zimnego w celu stężenia.  Po godzinie można kroić ;)  












zBLOGowani.pl

17 komentarzy:

  1. Ależ to ciasto musi być pyszne!!!!!! uwielbiam połączone smaki gruszki i czekolady:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie, zapisuję się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie i na pewno takie jest.Mam tylko pytanko odnośnie jajek do kremu-dać całe czy tylko żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi by bardzo smakowało, ciasto wygląda obłędnie pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam takie pytanie czyli pierwsze dajemy 0,5 szkl cukru a do białek 2 łyżki?

    OdpowiedzUsuń
  6. Mocno mi się wydaje, że też bym mruczała :) Bosko wygląda to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny gruszkowiec, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...