czwartek, 27 listopada 2014

Sernik kawowy na herbatnikach

Jak tylko znalazłam ten przepis, ( w Gotuj krok po kroku) wiedziałam że nam posmakuje , więc postanowiłam go upiec . W oryginale nie ma spodu z herbatników i są inne proporcje. 

Było warto, wszyscy bardzo zadowoleni, na dodatek pięknie się prezentuje, na świąteczny stół w sam raz. 

Zachęcam Was do upieczenia, jeśli lubicie smak kawy, bo my bardzo. Można wystudzony polać dowolną polewą i udekorować , wg smaku i gustu. 



Sernik kawowy na herbatnikach






kg sera białego ( użyłam mielonego z wiaderka) polecam z KLIK 

5 jajek 

100 ml śmietany 18 % 

3 budynie śmietankowe bez cukru 

125 g miękkiego masła 

200 g cukru 

łyżeczka cukru z wanilią 

szczypta soli 

pełna łyżeczka gorzkiego kakao 

1 i ½ łyżki kawy rozpuszczalnej 

na spód : 16 herbatników 



   


Odmierzam 6 łyżek gorącej wody i rozpuszczam w niej kawę , następnie rozdzielam równo do dwóch filiżanek, do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Masło przekładam do misy i miksuję z sola i cukrami , aż powstanie puszysta masa. Nadal miksując wbijam po jednym jajku , dodaję po łyżce sera, w śmietanie mieszam budynie i również dodaję do masy, cały czas miksuję .

Masę serową dzielę do trzech pojemników, po równo. Do jednej części dodaję kawę i dokładnie mieszam, do drugiej kawę z kakao, także trzeba połączyć , trzecia zostaje biała.

Blaszkę (31 x 22) wykładam papierem do pieczenia, spód wykładam herbatnikami . Na herbatniki wykładam masę serową , wyrównuję , następnie wykładam delikatnie ( najlepiej łyżką po trochu) masę z kawą , na wierzch równie delikatnie, masę z kawą i kakao .

Piekłam w 160 st.C jakieś 70 minut, trzeba pilnować , piekarniki są różne .

Sernik wystudzić w uchylonym piekarniku . Na zimny można wylać polewę, u nas wystarczył cukier puder. 


Mój serniczek troszkę popękał, za szybko go wyciągałam z blaszki ;D












zBLOGowani.pl

21 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. musiał być pyszny - może wypróbuję na święta...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. coś dla mnie :-) uwielbiam smak kawy, więc ten serniczek będzie w sam raz:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam serniki, kawowy musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładne warstwy wyszły w tym serniku. Zjadłabym kawałek mimo późnej pory.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam w planach upiec go na Sylwestra.

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyczyn technicznych dopiero dziś się odzywam.
    Sernik super! Zniknął tak szybko, że nawet nie zorientowałam się kiedy i to cała ogromna blacha, bo robiłam go z podwójnej porcji. Koleżanki mąż śmiał się, że następnym razem bez ciasta, to się mam u nich nie pokazywać :). Pomysł z herbatnikami na spód - istna rewelacja.
    Żałuję tylko, że nie zdążyłam pstryknąć fotki, by opublikować na swoim blogu, ale przynajmniej jest okazja, aby powtórzyć wypiek :).
    Dziękuję za świetny przepis, pozdrawiam i przy okazji zapraszam do siebie
    http://skarbnica-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi bardzo że smakowało:) Pozdrawiam , odwiedzę na pewno:)

      Usuń
  8. Wypróbowałam i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że wyszedł PYSZNY! W dodatku świetnie się prezentuje przez to, że ma takie warstwy. Naprawdę rewelacyjny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzień dobry :-) Czy piekarniku włączany tylko od gory?

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie go testuje mam nadzieję, że będzie równie smaczny jak i ładny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno;) Życzę smacznego i czekam n opinię ;)

      Usuń
  11. czy można te herbatniki rozkruszyć i na takich upiec sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po rozkruszać ? Chyba ze rozkruszyć i zmieszać z masłem, zrobi się taki niby piasek, tym wylepić dno blaszki.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)