niedziela, 9 listopada 2014

Rogaliki drożdżowe z marmoladą - najłatwiejsze rogaliki bez jajek dla dzieci

Te rogaliki piekę od lat, przepis dostałam od Anetki, nie wiem jakim cudem się nim z Wami nie podzieliłam.


Rogaliki przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, nie trzeba robić zaczynu i czekać aż wyrosną. Można je nadziać czym się chce , u mnie tym razem marmolada z pigwy, świetnie się skomponowało.  



Rogaliki znikają jeszcze ciepłe , pachnie w całym domu , nie można się oprzeć aby ich nie skosztować :) 





Rogaliki drożdżowe z marmoladą



5 dag drożdży 

60 dag mąki pszennej

pół szklanki mleka

szczypta soli

25 dag miękkiej margaryny u mnie Kasia

cukier wg gustu u mnie 3 łyżki + łyżeczka cukru z wanilią

do nadziania marmolada, twarda, u mnie z pigwy


*można nadziać owocami lub innymi dodatkami wg smaku











Z podanych składników zrobić ciasto ( można wszystko oprócz mąki wymieszać mikserem , a następnie wyrobić rękoma z mąką) ja zmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i wlałam do mąki.



Podzielić ciasto na 3 lub 4 części, i rozwałkować na kształt koła podzielić za pomocą radełka na równe części , ja dzielę na 8, na każdy kawałek nakładać nadzienie i zwijać tworząc rogaliki, można wierzch posmarować białkiem ułożyć na blaszce do pieczenia, robiąc dość duże odstępy, ponieważ rożki podwoją swoją objętość pieczemy najpierw nastawiając piekarnik na 60 stopni C ,i podpiekamy 15 minut aby podrosły, następnie podwyższamy temp. do 180 st.C i pieczemy około 20 minut , pisze około bo trzeba pilnować , jak rogaliki będą rumiane są gotowe. Albo odstawić surowe do wyrośnięcia i piec normalnie:)Upieczone studzimy,  można później posypać cukrem pudrem , zrobić lukier albo polewę czekoladową. 



tym razem miałam pomoc , Zuzia dumna , pięknie nakładała marmoladę :))















życzę smacznego :) 


Moje wypieki i desery na każdą okazję              Przepis bierze udział w konkursie na durszlaku, gdzie do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki  .
Załączam do kategorii "dla dzieci" ponieważ moja Zuzia za nimi przepada i dzielnie pomaga przy ich przygotowaniu:)

23 komentarze:

  1. Uwielbiam rogaliki:) Moje dziecko lubi je ze mną przygotowywać. Wasze wyszły świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. MOja córka tez uwielbiała pomagać w kuchni, a teraz ciężko ją do zmywania nakłonić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. a można zamiast mleka, dać wodę? - dziecie na mleko uczulone...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety na soje też uczulona...

      Usuń
    2. Biedactwo :(
      Więc proszę zrobić z wodą, powinno być ok :)

      Usuń
  4. No niestety, ale podobno ma wyrosnąć z tego :)
    Spróbuję zrobić z wodą i dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszły :) pyszme i się zjadły. Rogaliki są super :) i szybciutko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam,
    a czy można te rogaliki zrobić z mrożonymi owocami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie piekłam z mrożonymi, ale spróbuj i daj nam znać :)

      Usuń
  7. Zrobiłam na spróbowanie z wiśniami i wyszły dobre, aczkolwiek z marmoladą lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile ma być tych drożdży bo nie bardzo wiem 1 dag?

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobiłam dzisiaj, wyszły super !! Jedną część zrobiłam z malinami ze słoika a drugą z jabłkami z cynamonem. Rewelacja !! Bardzo dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń
  10. piekłam dzisiaj dla moich wnuków ale coś mi się wydaje że jutro muszę dopiec bo takie pyszne i szybko znikają,dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...