czwartek, 13 listopada 2014

Racuszki dyniowo jabłkowe - pyszne placuszki z dynią i jabłkami

Dynia w kolejnej odsłonie, tym razem na słodko.  

Delikatne racuszki z dynią i jabłkami, doprawione wanilią i cynamonem. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Można je podać jako słodkie drugie danie lub podwieczorek , dzieci je uwielbiają , a i dorośli nie pogardzą , pyszota polecam !




Racuszki dyniowo jabłkowe





30 dag obranej dyni( u mnie hokkaido)

3 jabłka

2 jajka

6 łyżek jogurtu naturalnego

7 -8 łyżek mąki pszennej

2 łyżki cukru trzcinowego

łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon

łyżeczka cukru z wanilią










Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i razem z dynią ścieram na tarce o średnich oczkach. 



Przekładam do miski, dodaję jajka,  cynamon, cukier, proszek do pieczenia , jogurt i mieszam, na koniec dodaje mąkę , mieszam całość dokładnie.
Na patelni rozgrzewam olej i smażę racuszki z obydwu stron na rumiano, odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jeśli są mało  słodkie można oprószyć cukrem pudrem  przed podaniem.












4 komentarze:

  1. jabłko dynia- fajne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie smaże i zajadam. Są pyszne nawet bez cukru trziconowego. Dla mnie wystarczy wanilia i cynamon do oslodzenia, a jogurt na wierzch wwydobywa jeszcze ich smak. Mniam mniam mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi że zasmakowało. Pozdrawiam😃

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)