poniedziałek, 10 listopada 2014

Pappardelle z sosem i kotletem mielonym

Szybkie danie , pożywne i smaczne. Kremowy sos z doskonały makaronem i  soczyste kolety mielone , to doskonały obiad dla każdego, małego i dużego smakosza:) 












Serek topiony z ziołami (10 dag)

Serek topiony tylżycki ( 10 dag)

250 ml mleka

15 dag mozzarelli tartej 

Makaron pappardelle Czaniecki 

Sól czosnkowa z ziołami

Biały pieprz mielony wg smaku

na kotlety:

50 dag mielonego mięsa 

2 jajka

3 łyżki bułki tartej + mleko do namoczenia

Pieprz, sól, czosnek w granulkach 

Bułka tarta do panierki

Olej do smażenia









Do lekko podgrzanego mleko dodaję  kawałki serków topionych , mieszam cały czas podgrzewając aż do rozpuszczenia serków.  Do sosu dodaję tartą mozzerellę i  łączę z całością.  Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewam po troszku mleka.

Z mięsa mielonego przygotowuję kotlety.  Do mięsa wbijam jajka, dodaję przyprawy i namoczoną bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiam, formuję kotleciki , obtaczam w bułce tartej i smażę  na rumiano.
Makaron gotuje al.’ Dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu odcedzam.  Przekładam  do sosu i mieszam.
Wykładam porcje na talerze, na wierzch kładę kotleta.  Podaję gorące. 











zBLOGowani.pl

6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...