środa, 29 października 2014

Szarlotka najlepsza - pyszna babcina szarlotka dla gości

U babci jest słodko, 


świat pachnie szarlotką. 

No proszę, zjedz jeszcze ździebełko 

i głowa do góry! 

Odpędzę te chmury 

i niebo odkurzę miotełką. 


Nie ma jak babcia, 
jak babcię kocham, 
bez babci byłby kiepski los. 
Jak macie babcię to się nie trapcie, 
bo wam nie spadnie z głowy włos. 

U babci jest słodko , 
świat pachnie szarlotką , 
a może chcesz placka spróbować? 
Popijasz herbatę i słońce nad światem 
już świeci jak złoty samowar.

No tak i mnie szarlotka kojarzy się z Babcią i dzieciństwem:) 
Zapraszam na pyszną szarlotkę na kruchym cieście pachnącą cynamonem... ,mniam :)


pyszna babcina szarlotka



2 kg jabłek 

Cynamon

Kisiel poziomkowy

3 łyżki cukru



Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag masła lub margaryny
¾ szklanki cukru
2 całe jajka + 2 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany 





Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski , dodaję resztę składników i zagniatam ciasto. Dzielę go na dwie części , mniejszą i większą , owijam folią i chowie do lodówki.


Przygotowuję jabłka, myję i obieram, ścieram na tarce o grubszych oczkach, przekładam na sitko aby odciekły z nadmiaru soku. Następnie mieszam w misce z cynamonem i cukrem, ilość cukru zależy od słodkości jabłek. Na koniec dodaję kisiel (proszek) i mieszam.


Wyciągam ciasto z lodówki i wykładam większą część na dno blaszki ( 24x35) wyłożonej papierem do pieczenia . Na ciasto wykładam jabłka , nakrywam rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta .Nakłuwam widelcem w paru miejscach.


Piekę 50 minut w 180 st.C

Po upieczeniu studzę , zimną szarlotkę posypuję cukrem pudrem.



Ciepła też smakuje i to bardzo;)

Szarlotka najlepsza

Szarlotka najlepsza



Moje wypieki i desery na każdą okazję    Przepis bierze udział w konkursie na durszlaku, gdzie do wygrania są książki Doroty Świątkowskiej http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki  .
Załączam do kategorii "dla gości" ponieważ ciasto wszystkim smakuje :)

12 komentarzy:

  1. Babcina szarlotka to czysta rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie wygląda, ja bym dołożyła gałkę lodów i bitą śmietanę, tak na bogato.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Gosiu, ja używam mąkę pszenną poznańską.

      Usuń
  5. Super, bo akurar poznańskiej mam dużo :) już się robi szarlota :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)