wtorek, 14 października 2014

Pyszne ciasto kokosowe - kokosowe doskonałe


Mocno kokosowe ciacho, z lekko wyczuwalną nutką cytryny. 

Dla wielbicieli tego orzecha jak znalazł :) 

Puszysty biszkopt przekładany  świetną masą. Polecam :)

Doskonałe do kawy czy herbaty.

 Kolejny pyszny wypiek Marzenki, mojej Synowej :) 


Pyszne ciasto kokosowe




Składniki na biszkopt:

6 jajek
3/4 szklanki cukru  
½ szklanki maki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
herbata z cytryną do nasączenia

Składniki na masę:

300 g wiórek kokosowych  
Szklanka  kefiru
Szklanka  śmietany kremówki 30 %
2 galaretki cytrynowe
7  łyżek cukru pudru

Wiórki do  wyłożenia na wierzch ciasta  około 10 dag






Z podanych składników przygotowujemy biszkopt , można upiec  z własnego , sprawdzonego przepisu.  Białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy kolejno żółtka, na koniec przesiane mąki  i proszek do pieczenia, pieczemy 30 minut w 170 st C ( blaszka (34x25))

Wystudzony tniemy na dwa blaty , każdy nasączamy herbatą z cytryną .

Przygotowujemy masę. Rozpuszczamy galaretki  w pół litra gorącej wody, odstawiamy do wystudzenia.

Wiórki kokosowe przesypujemy do miski i zalewamy kefirem, odstawiamy na 1 -2 godziny.

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę i nadal miksujemy.  Pod koniec dodajemy namoczone wiórki kokosowe i mieszamy  całość.

2/3 masy wykładamy na pierwszy blat biszkopta, rozsmarowujemy i nakrywamy drugi blatem, lekko dociskamy, smarujemy resztą masy i posypujemy obficie kokosem.  

Odstawiamy ciasto, najlepiej do lodówki do całkowitego stężenia.  



ciasto z kokosem

biszkopt i kokos


23 komentarze:

  1. porywam kawałek mimo późnej pory, kiedyś robiłam podobną masę i była pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzenka ma talent. Gratuluje. Widzę, że podobnie jak ja masz "swoich ludzi" od ciast :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszystko co kokosowe, pycha :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smakowicie wygląda! Mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos jest, więc musi być przepyszne!!! :) Wygląda nieziemsko.
    Zapraszamy do nas! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie! Wygląda naprawdę smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, musiało być cudownie intensywne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kokosowe wypieki zawsze do mnie trafiają :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokos x2 to coś dla mnie. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto napewno pyszne :) wygląda bardzo apetycznie :) jaki rozmiar blachy??

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajna ta masa, muszę wypróbować do jakiegoś ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam.Jakiej wielkosci ma byc blacha?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, blaszka (34x25), juz uzupełniam;) Czekam na opinię ;)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...