niedziela, 12 października 2014

Bananowiec na zimno -pyszny deser z bananami na czekoladowych biszkoptach

Bananowiec na zimno,  z Delicjami zatopionymi w galaretce, spód  z czekoladowych biszkoptów . 

Takie ciacho zasmakuje każdemu. 

Doskonały dodatek do kawy czy herbaty. 

Bananowiec na zimno 






Masa bananowa: 

kg bananów 

½ szklanki cukru pudru 

20 dag miękkiego masła 

galaretka agrestowa+ 150 ml wody 

Masa serkowa: 

3 serki Danio waniliowe (3 x 140g) 

galaretka cytrynowa + 125 ml wody 

Na wierzch: 

2 galaretki wiśniowe + 700 ml wody 

paczka Delicji smak dowolny 

Na spód: 

Biszkopty czekoladowe 

Woda z sokiem cytrynowym do nasączenia





Zaczynam od wyłożenia dna  tortownicy  ( 25 cm) papierem do pieczenia. Wykładam biszkopty i nasączam je sokiem.

Banany obieram, dzielę na kawałki i rozdrabniam, użyłam tłuczka do ziemniaków.  

Galaretkę agrestową rozpuszczam w 150 ml wrzątku i studzę. Miksuję masło z cukrem pudrem, następnie dodaję ugniecione banany i nadal miksuję, dodaję tężejącą galaretkę i miksuję   do momentu aż składniki się połączą.  

Masę wykładam na biszkopty i wkładam do lodówki.
Galaretkę cytrynową  rozpuszczam w  pół szklanki wrzątki, odstawiam aby lekko zastygła.

Serki przekładam do miski i miksuję, dodaje tężejącą galaretkę, łączę całość. Wykładam na zastygniętą masę bananową. Chłodzę w lodówce.

Galaretki  wiśniowe rozpuszczam w 700 ml wrzątku, lekko tężejącą zalewam  poukładane na wierzchu deseru Delicje . Całość odstawiam do lodówki . 

Na koniec dekoruję i podaję. 




smacznego:)


10 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Bananowiec wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne ciacho. Musi być pyszne. Uwielbiam banany i ich słodycz :-) pozdrawiam Madziu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rodzinka zadowolona i woła o powtrórkę, więc chyba pyszne;)

      Usuń
  3. Trochę czasu minęło od dodania przepisu, ale natknęłam się na niego jakiś czas temu, dzisiaj robiłam i jest przepyszny! Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało, szkoda że nie ma fotki :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...