niedziela, 7 września 2014

Sernik z pianką -sernik złota rosa -lany sernik

Serniki  to nasze ulubione ciasta, pod każdą postacią , zawsze znikają jako pierwsze ze stołu. 


Jakieś 20 lat temu poznałam przepis na "Lany sernik z rosą" konsystencja masy sernikowej jest tak rzadka że piekąc go po raz pierwszy miałam "serce na ramieniu " Jednak moje obawy były niepotrzebne, bo sernik wyszedł idealny. 

Po wystygnięciu, na piance, tworzą się niby kropelki rosy;)



Jeśli go nie piekliście to polecam, jest przepyszny :) 



Nie wie jakim cudem go wcześniej nie opublikowałam :)






Sernik złota rosa



Ciasto:
125 g margaryny
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Ser:
kg sera mielonego ( użyłam z wiaderka, bez polepszaczy )
łyżka cukru z wanilią
3 -4 łyżki cukru
2 jajka + 4 żółtka
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe  ( bez cukru)
pół szklanki oleju

Na piankę :
4 białka
pół szklanki cukru

szczypta soli






Z podanych składników zagniatam ciasto, wylepiam nim blaszkę ( 24 x 36)  wyłożoną papierem  do pieczenia.
Ser przekładam do miski , dodaję cukry, jajka, ser i olej , miksuję całość.

 Budynie dokładnie mieszam w mleku i dodaję do sera, ponownie miksuję do połączenia się wszystkich składników. Masa jest rzadka i taka ma być. Przelewam ją na ciasto. Wkładam do nagrzanego  do 180 st C piekarnika, piekę około 45 minut .

Białka ubijam z solą i cukrem na sztywno. Wykładam na podpieczony sernik  i piekę jeszcze  około 20 minut, do lekkiego przyrumienienia piany, nie za mocno bo nie wyjdą  „kropelki rosy” 

Po upieczeniu zostawiam  sernik  na jakieś 15 -20 minut w lekko uchylonym piekarniku, następnie wyciągam i odstawiam do wystudzenia, wyciągam z blaszki jak całkiem ostygnie.









19 komentarzy:

  1. nasz ulubiony sernik!! znika w tempie błyskawicznym i nigdy nie mamy go dość:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki, to najlepsze z ciast, a Twój wygląda nieziemsko. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. serniki są pyszne, omnomn... <3
    a jaki wysoki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wygląda znakomicie :)
    Ja też serniki wprost ubóstwiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. W ilu stopniach pieczemy?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mase serową wylewam na surowe ciasto? i piekę góra dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  7. Łyżka cukru z wanilią tzn cukier waniliowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być cukier waniliowy, jak robię go sama, łączę cukier z wanilią:) https://takietampichcenie.blogspot.com/2013/11/domowy-cukier-z-wanilia.html

      Usuń
  8. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)