czwartek, 11 września 2014

Powidła dla leniwych nr 1- szybkie rewelacyjne powidła - powidła prawie bez mieszania


Smażenie powideł nie musi być czasochłonne , od kiedy poznałam przepis na "powidła śliwkowe dla leniwych" innych nie smażę, są pyszne i szybkie. 
To powidła nie tylko dla "leniwych" ale i oszczędnych , czas gotowania od 3- 5 ciu godzin, smażenie z mieszaniem raptem pół godzinki.
Spróbujcie, warto:) 


szybkie rewelacyjne powidła 


3 kg śliwek bez pestek 

3 łyżki octu 

pół kg cukru











Śliwki myję, przecinam na pół i wyciągam pestki. Przekładam do garnka , zasypuję cukrem i polewam octem, mieszam całość i odstawiam na dobę.
Po tym czasie zaczynam gotowanie, niech Was nie pokusi zamieszać w garnku!!!nie wolno mieszać!!! nie potrząsać!!!


Gotuję powolutku do odparowania płynu, od 3 do 5 godzin, czas uzależniony jest od soczystości śliwek. Po odparowaniu soku zaczynam mieszać, raz za czas , aż powidła nabiorą oczekiwanej gęstości ( od pół do 1 godziny) 



Na koniec gorące powidło( nie ściągam garnka z gazu) przekładam do wyparzonych i osuszonych słoiczków , odwracam do góry dnem i zostawiam do wystudzenia.







                     *źródło wż  


*P*O*L*E*C*A*M* *B*O* *D*O*B*R*E *

43 komentarze:

  1. Takie powidła są przepyszne :) powiem szczerze, że chodzą za mną od bardzo długiego czasu :)
    Pozdrawiam Madziu i czekam na kolejne inspiracje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję, dzięki za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam, mogłabym jeść nie łyżkami, a słoiczkami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam szczerz takich nie robiłam, zawsze smażę kilka dni i dużo mieszam robię ta czasochłonne ale podoba mi się Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne i rzeczywiście mało skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Za rok spróbuje. Ja teraz korzystałam z piekarnika :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisane! :) a ciekawe czy może być ocet balsamiczny ciemny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem nie. Zmienia smak i ma inną konsystencję niż zwykły ocet.

      Usuń
  8. Oj takie leniwe powidła to ja lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A spodobało mi się, owszem.Joasia zrobiła, dala słoiczek i skierowała na tę stronę.Właśnie się smażą.Munia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam, są przepyszne. Nie mieszałam w ogóle, bo się nie doczytałam, że trzeba ale i tak nic nie przywarło a smak niesamowity. Jutro robię kolejną partię. Dziękuję Madziu za podpowiedź, bo wcześniej mieszanie powideł było koszmarkiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. A tego octu nie czuć? bo nie cierpię tego smaku...

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonale właśnie upichciłam.6kg sliwek węgierek gotowalam wolniutko 5 godz......teraz w słoiczki i gotowe.
    Pozdrawiam serdecznie Kasia

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawa metoda Madziu, ale ostatnio jestem zbyt leniwa nawet na takie leniwe powidła :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Próbował ktoś metody niemieszania z innymi owocami,np.maliną??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie właśnie nie miesza się z innymi owocami. Też wcześniej myślałam o dodaniu maliny, ale tę już zawekowałam. Nie wiem, czy nie szkoda malin na taką mieszankę... U mnie powidła właśnie się gotują, bez przykrycia.

      Usuń
    2. Powidła są ze śliwe, dodatek malin to marmolada, więc nie ta metoda :)

      Usuń
  15. Ugotowałam powidła wg przepisu. U mnie woda odparowała szybciej (miałam 2kg śliwek), a na dnie garnka pojawiła się warstwa do... zeskrobania i wyrzucenia. Proporcje jednak są OK, a efekt - smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie sliwki nie miały duzo soku, napisałam " czas uzależniony jest od soczystości śliwek"

      Usuń
  16. Witam
    Super przepis... wlasnie gotuje...a gdzie kupię takie nakładki na sloicxki? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciekawa jestem czy z innymi śliwkami np renlkodami też by się udało ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, dla mnie powidła to tylko węgierki ;)

      Usuń
  18. Mam pytanie - czy smaży Pani w jakimś specjalnym garnku do powideł , czy może być zwykły.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. robię od kilku ładnych lat, zawsze wychodzą super i zawsze pierwsze znikają z zapasów...

    OdpowiedzUsuń
  20. Pychota polecam i życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  21. Robiłam w zeszłym roku są przepyszne przepis wybitny dziękuję i polecam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...