środa, 20 sierpnia 2014

Rolada brzoskwiniowa zwijana 2


Tak bardzo zasmakowała nam rolada z jabłkami, że postanowiłam pokombinować ze smakami :) 


Więc powstała kolejna odsłona rolady , tym razem z brzoskwiniami. Do ciasta dodałam budyń malinowy , świetne połączenie ;) Wyszło przepysznie, polecam, w sezonie najsmaczniejsza!  


Prawdopodobnie kolejna rolada będzie z innymi owocami:) 
Jeśli nie znacie tego ciasta, to róbcie prędziutko, jest łatwa , zrobią ją nawet początkujący w kuchni :) 

Rolada brzoskwiniowa zwijana 2




4 duże brzoskwinie  ( 80- 100 dag)
6 jajek
szczypta soli
6 łyżek cukru + łyżeczka cukru z wanilią
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
budyń malinowy  bez cukru
 6 pełnych łyżek mąki pszennej
na lukier cukier puder +woda
do dekoracji kolorowa posypka







Umyte  brzoskwinie przekrawam na połówki i  wyciągam z nich pestki , kroję  w plasterki .
Wykładam ciasno na blaszkę (37x35) wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną margaryną.
 Teraz ubijam ciasto biszkoptowe, białka  z cukrem ubijam na sztywno, dodaję po jednym żółtku, następnie dom asy przesiewam mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam i wykładam na brzoskwinie.  Wyrównuję wierzch i piekę.  Temperatura 160 st. C 35 minut ( termo obieg)
Po upieczeniu od razu przekładam na deskę ze  ściereczką, do góry brzoskwiniami, ściągam papier i od razu zwijam gorącą roladę.
Dekoruję lukrem i kolorową posypką. 







14 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...