niedziela, 31 sierpnia 2014

Racuszki z serkiem wiejskim i jabłkami -pyszne racuchy z jabłkami i cynamonem

Tradycyjne racuszki , uwielbiane danie nie tylko milusińskich, tym razem "unowocześnione" serkiem granulowanym, pyszotka, polecam :)

Słodkie placuszki z jabłkami i serkiem wiejskim, to przysmak dla małych i dużych jaroszy. Można użyć smakowych maślanek aby zmieniać smaki placuszków . Za każdym razem będzie smacznie :) 
4 jabłka
2 jajka
2-3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki suchych drożdży
serek wiejski granulowany 200 g ( u nie light)
200 ml maślanki
5-6 łyżek mąki
cynamon  wg smaku 
olej do smażenia







Jabłka myję, obieram i wycinam gniazda nasienne , następnie szatkuję, można pokroić w kosteczkę. Wbijam jajka, dodaję cukier , drożdże , serek i mieszam.  Następnie wsypuję mąkę i cynamon i mieszam. 

Odstawiam ciasto na pół godzinki, po czym smażę na oleju placuszki na rumiano z obydwu stron. 

 Wykładam na ręcznik papierowy.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 







Jabłka wolności
zBLOGowani.pl
Jedz polskie jabłkaZ dziećmi i dla dzieci 2014

7 komentarzy:

  1. Racuszki wszelakie kochamy z calego serca!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny przepis na racuszki. Z serkiem jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wypróbowałam przepis, jest świetny. Szybko i smacznie. Polecam!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)