środa, 6 sierpnia 2014

Parówki z kindziukiem w cieście francuskim

Szybka i bardzo smaczna przekąska z ciasta francuskiego, parówki , kindziuka i mozzarelli .
 Można ją podać z ketchupem lub sosem czosnkowym . Zasmakuje dużym i mniejszym żarłokom .
Dodatek kindziuka nadaje potrawie "charakterku" :) Polecam, warto spróbować, smakuje wyśmienicie;) 

Parówki z kindziukiem w cieście francuskim



5 parówek dobrej jakości
gotowe ciasto francuskie
10 dag kindziuka w plasterkach (u mnie z czosnkiem)
mozzarella tarta  około 10 dag
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
zioła prowansalskie
czosnek w granulkach
papryka słodka
jajko do posmarowania  ciasta








Gotowe ciasto francuskie rozwijam i dzielę na 5 pasków . Każdy pasek ciasta smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję przyprawami, wykładam po trzy plasterki kindziuka, posypuje mozzarellą i kładę parówkę. 

Owijam całość ciastem. Wierzch smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję papryką. 

Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut w 170 st C Ciasto musi się ładnie przyrumienić. 

Podaję od razu z ketchupem lub sosem czosnkowym.







12 komentarzy:

  1. Brzmi i wygląda pysznie :) Zamawiam porcję!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie dodaje kindziuka, bo nie go w moim sklepie ale fakt parówki w cieście francuskim znikają bardzo szybko i zajadają je wszyscy:) pyszne!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Reniu kindzik kupisz w Lidlu, nie wiem czy nie widziałam takze w Biedronce, możesz użyć innej suszonej kiełbasy :)

      Usuń
  3. Ooo, może i mnie się to uda zrobić.
    Wydaje się proste - już zapisuję do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest proste Sylwiu, polecam, pochwal się doznaniami i fotka ;)

      Usuń
  4. fajny pomysł z tym dodatkiem kindziuka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa wersja, jednak potrawa akurat nie w moim guście ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rita, o gustach się nie dyskutuje, każdy ma swoje smaki:)

      Usuń
  6. nawet ze zwykłej parówki można zrobić piękne i smaczne danie! brawo! apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)