środa, 2 lipca 2014

Żurek na białej kiełbasie

Żurek to zupa którą jemy często, niezależnie od pory roku. 

Za każdym razem urozmaicam go dodatkami i wywarem. 

Dzisiaj polecam żurek na białej kiełbasie, doprawiony pieprzem cytrynowym. 

Pyszny i aromatyczny, 
podany z młodymi ziemniaczkami zasmakuje każdemu:)

Żurek na białej kiełbasie 







6 białych kiełbasek najlepsza z KLIK 

4 ząbki czosnku

łyżka suszonej włoszczyzny

2 listki laurowe

4 kulki ziela ang

łyżka kucharka lub innej przyprawy jaką lubicie


2 łyżki majeranku tartego

łyżeczka pieprzu cytrynowego

łyżeczka suszonych i zmielonych na mączkę grzybów

3 łyżki śmietany






Białe kiełbaski myję i każdą nakłuwam dość  gęsto widelcem.  Przekładam do garnka i zalewam wodą ( 2 i ½ l) Dodaję plasterki czosnku, suszoną włoszczyznę, liście laurowe,  ziele ang. i kucharek. Zagotowuję, przykręcam gaz i gotuję  około 30 minut. Woda ma lekko „pyrkać”

Następnie wyciągam kiełbasy i kroję w plastry,  wlewam zakwas , dodaję majeranek, zmielone grzyby  i pieprz cytrynowy, gotuję jeszcze chwilę, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. 

Wkładam pokrojona kiełbasę. Podaję z ugotowanymi osobno młodymi ziemniakami.






SMACZNEGO !!!

13 komentarzy:

  1. żurek z taką kiełbaską jest najlepszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż zobaczył i chce taki żurek ,pyszny .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrowienia dla męża, wie co dobre :D

      Usuń
  3. mmmmniam... jak to musi pachnieć... i smakować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, pachnie i smakuje obłędnie ;)

      Usuń
  4. Mój Facet byłby zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż mi zapachniało, dawno żurku nie robiłam a Twój wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)