czwartek, 22 maja 2014

Potrawka z królikiem

Pyszne , aromatyczne danie z mięsa królika, można zrobić syty obiad z małej ilości mięsa. 
Podałam z ziemniakami z wody , słodycz potrawki przełamuje  kwaśny dodatek - ogórek kiszony. 







królik , u mnie przodek około 600 g

łyżka suszonej włoszczyzny 

łyżeczka zielonego pieprzu

listek laurowy

2 ziela angielskie

sól czosnkowa

Ponadto:

masło klarowane 

3 szalotki

1 papryka czerwona

5-6 łyżek kukurydzy konserwowej

łyżka czubrycy

łyżka pieprzu ziołowego

łyżeczka posiekanego tymianku i oregano

sos sojowy grzybowy

łyżeczka suszonych i zmielonych grzybów

2 łyżki gęstej śmietany (18%)

pełna łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej







Mięso myję i dzielę na kawałki, zalewam wodą ( 500 ml) dodaję przyprawy i wstawiam do gotowania. Po ugotowaniu odcedzam, bulion zostawiam, mięso obieram z kości .

W szerokim rondlu rozpuszczam masło klarowane, podsmażam na nim krążki szalotki, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę ,odsączaną kukurydzę i mięso. Dodaję zioła i przyprawy, mieszam , chwilkę duszę po czym zalewam bulionem , jeśli bulionu jest mało dodaję wody. Całość gotuje jakieś 15 minut, na małym „ogniu”. Papryka jest miękka ale chrupiąca.

Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w odrobinie wody i 2 łyżkach śmietany.






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


9 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę smacznie, ładnie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale było ciężko z fotka hihi

      Usuń
  2. smacznie i kolorowo na talerzu chętnie bym zjadła porcyjkę

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię jak jest tak kolorowa na talerzu :) Bo przede wszystkim je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda i zapewne smakuje :)) przyznam, że nie jadłam i nie robiłam jeszcze królika....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Warto kupić i przyrządzić, bardzo dobre mięsko:)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda i zapewne smakuje :)) przyznam, że nie jadłam i nie robiłam jeszcze królika....

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)