poniedziałek, 12 maja 2014

Pani Walewska zwana Pychotką

Pyszny wypiek Marzenki, mojej synowej :)
 Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania. Słodziutkie, ale można dostosować ilość cukru do własnego smaku, dżem porzeczkowy przełamuje lekko tą słodycz.
 Zachęcam do wypróbowania, ciasto poezja :)

Pani Walewska
Kruche ciasto:

50 dag mąki mąki  pszennej  
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki  cukru 
20 dag masła 
6 żółtek

Na bezę:

6 białek
szklanka cukru
1 łyżka skrobi

Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 40 dag )
10  dag płatków migdałowych


Masa
½ l mleka
budyń  śmietankowy bez cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 g masła





Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części i wylepiamy  dno blaszki (26 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia.
Jedno i drugie  ciasto posmarować dżemem.

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier  nie przerywając ubijania. Na  koniec dodajemy przesianą skrobię i mieszamy delikatnie.  Pianę wykładamy na ciasta wysmarowane dżemem. Wierzch jednego posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy od razu dwie blaszki , ten z migdałami pieczemy na dolnym poziomie ,termo obieg  40 minut w  165 -170 st. C
Po upieczeniu placki całkowicie wystudzić .

Przygotowujemy krem.
Na mleku gotujemy budyń wymieszany z mąką i cukrami. 

Odstawiamy do wystudzenia, całkiem zimny miksujemy z miękkim masłem.

Gotową masą przekładamy oba placki. Po paru godzinach można degustować :) 




15 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)