poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Mini marchewki z groszkiem i śmietaną

Mini marchewki duszone z groszkiem konserwowym są doskonałym dodatkiem do obiadu, zarówno do dań mięsnych jak i jarskich.





woreczek mrożonych mini marchewek ( 450 -500 g) 

groszek konserwowy ( 3-4 łyżki) 

masło klarowane 

łyżka skrobi kukurydzianej 

2 łyżki śmietany 

troszkę wody 

grubo mielony pieprz i sól do smaku





W rondlu rozpuszczam masło , dodaję marchewki i duszę, posypuję obficie pieprzem i solę wg smaku, po chwili podlewam wodą i gotuję do miękkości ( około 10 minut) pod koniec dodaję groszek konserwowy i jeszcze chwilkę gotuję. 


Skrobię rozprowadzam w niewielkiej ilości wody i mieszam ze śmietaną , zagęszczam nią marchewki , zagotowuję i doprawiam do smaku.



5 komentarzy:

  1. Fajne marchewki mini, dzieci będą zachwycone nimi.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię jako dodatek do obiadu, ja znam bez śmietany, teraz spróbuję z :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bez śmietany też robię :) http://takietampichcenie.blogspot.com/2012/10/marchew-duszona-do-obiadu.html

      Usuń
  3. Do obiadu, kurczaczka jest świetna :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...