czwartek, 17 kwietnia 2014

Masa kawowa do orzeszków, ciastek lub wafli



Mleczno kawowa masa z dodatkiem pokruszonych herbatników lub ścinków z korpusów orzeszków. 

Słodka i pyszna:)




25 dag masła 

¾ szklanki cukru 

120 ml wody 

250 g mleka granulowanego odtłuszczonego ( paczka) 

2 pełne łyżki  kawy Inki 

2 pełne łyżki cappuccino ( smak dowolny) 

opcjonalnie ścinki z orzeszków lub pokruszone herbatniki , mielone orzechy, kokos .. 








Do rondelka wlewam wodę, dodaję cukier i masło, podgrzewam do połączenia się składników ( nie gotuję) 

 Zdejmuję rondelek z kuchenki, wsypuje mleko i dokładnie mieszam, następnie dodaję ścinki z orzeszków i obydwie kawy, mieszam a następie miksuję za pomocą ręcznego blendera. 

Przestudzoną masą nadziewam orzeszki lub smaruję wafle. 





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

8 komentarzy:

  1. Pyszne to nadzienie, można je użyć do wielu słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cos wspaniałego. Uniwersalne nadzienie, to się ceni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ bym sobie zjadła takie orzeszki. Zawsze sobie obiecuję, że kupię sobie sprzęt do ich robienia i kurcze do dziś tylko sobie mówię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto kupić opiekacz, takie orzeszki zadowolą każdego:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...