wtorek, 22 kwietnia 2014

Makowiec z jabłkami (japoniec)


Makowiec z jabłkami, rozpływający się w ustach, dostatecznie słodki i wilgotny.

 Polecam , warto:) 



puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g  
10 dag masła
5 jajek
80 dag jabłek - po obraniu 
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag drobnego cukru
20 sztuk herbatników
 polewa czekoladowa
marcepan lub mielone migdały





Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.




Jabłka myję, obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. ( jeśli są bardzo soczyste, nadmiar soku odcisnąć) 


Utarte dodaję do ciasta, mieszam.



Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.



Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.



Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C   i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami, lub startym marcepanem.









Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety