wtorek, 22 kwietnia 2014

Makowiec z jabłkami (japoniec)


Makowiec z jabłkami, rozpływający się w ustach, dostatecznie słodki i wilgotny.

 Polecam , warto:) 



puszka gotowej masy makowej z bakaliami 850 g  
10 dag masła
5 jajek
80 dag jabłek - po obraniu 
8 łyżek grysiku
łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag drobnego cukru
20 sztuk herbatników
 polewa czekoladowa
marcepan lub mielone migdały





Z jajek oddzielam białka od żółtek, żółtka ucieram z cukrem i masłem, następnie dodaję masę makową i proszek do pieczenia, całość miksuję dosypując grysik i cukier.




Jabłka myję, obieram ze skórki i wyciągam gniazda nasienne. Następnie trę na tarce o grubych oczkach. ( jeśli są bardzo soczyste, nadmiar soku odcisnąć) 


Utarte dodaję do ciasta, mieszam.



Białka ubijam na sztywno, i mieszam delikatnie z masą makową.



Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i układam na niej herbatniki. Wylewam na nie masę.



Wkładam do nagrzanego piekarnika, 180 st. C   i piekę około 50 minut.
Po ostudzeniu można polać polewą i udekorować migdałami, lub startym marcepanem.









18 komentarzy:

  1. Świetne, muszę kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wpadłabym na połączenie jabłek i maku, ale potrafię sobie wyobrazić, jaki musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany! Zapisuję, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A co to grysik? Można dać kaszę manne? Ile?

    OdpowiedzUsuń
  5. Polewa chyba biała? moze czekolade rozpuscic? A migdaly w platkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "marcepan lub mielone migdały" jak w składnikach :)polewę dałam czarną jak widać i starłam marcepan :)

      Usuń
  6. warto byloby dopisac, ze jablka nalezy odcisnac z soku!! robilam z tego przepisu pierwszy raz i moje ciasto wlasnie tonie...byloby smaczne gdyby nie fakt ze mozna je jesc lyzka, ale z formy.. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, przykro mi, dla mnie to oczywiste że jak jabłka są mocno soczyste to należy je lekko odsączyć. Ale oczywiście dodam notkę w opisie;)

      Usuń
  7. Składniki podane są na jakiej wielkości formę?

    OdpowiedzUsuń
  8. Moze byc cos innego zamiast cherbatnikow np. Ciasto kruche?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zamiast herbatnikow moge dac np. Ciasto kruche

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)