poniedziałek, 10 marca 2014

Rogaliki razowe z jabłkami i cynamonem

Razowe rogaliki z jabłkami i pachnącym cynamonem, jeśli mało słodkie można oprószyć cukrem pudrem, lub zrobić lukier.




5 dag drożdży
25 dag mąki pszennej
25 dag mąki pszennej razowej
125 ml mleka
szczypta soli
25 dag margaryny
1 łyżka cukru trzcinowego

Nadzienie:

1 duże jabłko
łyżeczka cynamonu u mnie Bella-Bis
łyżka cukru trzcinowego







Z podanych składników zagniatam ciasto, dodam ze składniki powinny mieć jednakową ( pokojową ) temperaturę. 

Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier i mieszam. Mieszankę wlewam do miski z mąkami, dodaję miękką margarynę i zagniatam ciasto. 

Ciasto dzielę na trzy lub cztery kawałki ,wałkuję koła, każde dzielę radełkiem na 8 części. 

Jabłka myję i obieram, wykrawam gniazda nasienne kroje w drobną kosteczkę, mieszam z cukrem i cynamonem. Nakładam po łyżeczce na wycięte paski ciasta i zwijam rogaliki. 

Rogaliki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika ( 80 st. C) na jakieś 15 minut, po tym czasie podkręcam temp. do 170 st. C i piekę następne 10- 15 minut( do zrumienienia) 

Po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem, lub polać lukrem.




7 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...