czwartek, 6 lutego 2014

Pulpeciki w muszlach z sosem pieczarowym

Malutkie pulpeciki w kolorowych muszlach makaronowych polane delikatnym sosem pieczarkowym. Zasmakują nawet wybrednym smakoszom.



Pulpeciki:

60-70 dag mięsa ( u mnie z indyka)

1 jajko

pół łyżeczki soli prowansalskiej młynek Kamis

pół łyżeczki imbiru Kamis




Na sos:

60 dag pieczarek

masło 

1 listek laurowy Kamis

ziele angielskie  Kamis 3 kulki

Pieprz czarny ziarenka ( 8 kulek)

łyżeczka suszonej-zmielonej włoszczyzny

jogurt naturalny ( 150 g)

łyżka skrobi kukurydzianej




Najpierw przygotowuje masę na pulpety.  Mięso myję, dzielę na kawałki i mielę. Dodaję jajko, przyprawy i dokładnie wyrabiam ręką. Odkładam.

Makaron gotuję al.’dente, odcedzam i rozkładam na talerzu, każda muszla osobno, aby się nie sklejały.

Zabieram się za sos. Pieczarki czyszczę i obieram, zagotowuję następnie odcedzam. Przekładam na rozgrzane masło  i duszę aż odparuje z nich woda, często mieszam aby się nie przypaliły. Następnie podlewam wodą, dodaję przyprawy i gotuję jakieś 20 minut.

Z masy mięsnej formuję małe pulpeciki, i wkładam je na gotujący się wywar , gotuję około 15 minut na bardzo małym ogniu.
Po ugotowaniu wykładam je na miskę, a sos zagęszczam jogurtem wymieszanym ze skrobią.

Na talerzu układam makaron, do każdej muszli daję po pulpeciku i polewam sosem.

Doskonale smakują w towarzystwie warzyw gotowanych na parze.



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


12 komentarzy:

  1. Super pomysł z podaniem pulpecików w muszlach :-)

    www.kuchniaipodroze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi że się podoba;)

      Usuń
  2. Pulpeciki wyglądają super - na pewno z talerza znikały w zawrotnym tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, szybciutko znikają :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Piękne te pulpeciki :) Zjadłabym i ciekawy pomysł te muszle ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny pomysł na podanie ich w muszlach, można podaż jako przekąskę i jako obiad

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fantastyczny pomysł, żeby pulpety podać inaczej, podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)