niedziela, 9 lutego 2014

Gulasz z pieczarkami na razowych rurkach

Syte i smaczne danie, pikantny sos z makaronem i kiszonymi ogórkami, komponuje się idealnie. Polecam.



80 dag łopatki wieprzowej
25 dag pieczarek
cebula
smalec
papryka słodka Kamis
chilli Kamis
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
mąka pszenna do zagęszczenia sosu





Mięso należy umyć i osuszyć, następnie podzielić na mniejsze kawałki/ kostki.
Pieczarki oczyścić, obrać i pokroić w plasterki, przepłukać pod bieżącą wodą , odcedzić, udusić na smalcu razem z pokrojoną cebulą.

Do podsmażonych i odparowanych pieczarek dodać  kawałki mięsa i obsmażyć. Następnie  oprószyć papryką słodką (2 -3 łyżki), dodać  chilli, u mnie pół łyżeczki ( wg gustu) i łyżkę pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią, dodatkowo sól i pieprz mielony. Gdy mięso puści ładnie sok, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Na koniec zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie.

Makaron ugotować wg wskazań producenta, odcedzić, wyłożyć na tarze i podawać z sosem i mięsem , doskonałym dodatkiem jest ogórek kiszony.
Smacznego




6 komentarzy:

  1. Mniam :) Wproszę się na porcyjkę, bo musi być obłędny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie obiadki!:) a emotikon mnie rozwalił:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Anulla :) Emotka też mi się bardzo spodobała :D

      Usuń
  3. Bardzo lubię taki gulasz, jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, my też je lubimy, można za każdym razem zmieniać przyprawy :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...