piątek, 17 stycznia 2014

Wegetariańskie kotleciki z makaronem i sosem pieczarkowym

Kotleciki z kalafiora, brokuł i jajek, z dodatkiem bułki tartej ze złocistym lnem mielonym. Smaczne i pożywne.
Bułkę tartą ze złocistym lnem kosztowałam po raz pierwszy, ale nie ostatni, jest świetna, ma interesujący smak, doskonała odskocznia od tradycyjnej bułki tartej:)




Placuszki ( około 20 sztuk)

1 brokuł

1 kalafior

łyżeczka cukru

6 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe jajka

bułka tarta ze złocistym lnem mielonym, 2 łyżki do masy + do panierki 

pieprz czosnkowy Kamis



szczypiorek u mnie suszony Kamis

olej do smażenia 

Sos:

60 dag pieczarek

masło klarowane

przyprawy wg smaku

imbir Kamis 

pieprz biały mielony Kamis

domowa Vegeta lub kucharek

200 ml śmietany 18 %

łyżka skrobi kukurydzianej

dodatkowo makaron  u mnie świderki czaniecki







Brokuły i kalafiora myję dokładnie i gotuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru.  Po ugotowaniu odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Całkiem zimne rozdrabniam w malakserze razem z jajkami na twardo.  Następnie przekładam do miski, wbijam 1-2 surowe jajka, dodaję przyprawy i bułkę tartą, całość dokładnie mieszam,( jeśli masa jest zbyt luźna należy dodać bułki tartej) Z masy formuję placuszki  i smażę na rozgrzanym oleju, z obydwu stron.
Sos:
Pieczarki obieram i oczyszczam, obgotowuję , odcedzam i  duszę na maśle klarowanym.  Doprawiam , gdy są już miękkie zagęszczam skrobią wymieszaną ze śmietaną.
Makron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam.  Podaję z sosem i kotlecikami.






4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)