piątek, 3 stycznia 2014

Schab 2 w 1

Aromatyczne mięso, duszone w rękawie, doskonałe na zimno i na ciepło, przy tym robi się prawie samo;) Polecam serdecznie;)





Kg schabu bez kości

100 ml oleju


szczypta chilli

sól do smaku lub sos sojowy






Wybieram ładny, dość chudy kawałek schabu. Trzeba go umyć i osuszyć.

Przyprawy łączę w miseczce z olejem. Mieszanką nacieram mięso i odstawiam go owiniętego w worku do pieczenia, na noc do lodówki.

Po tym czasie worek do pieczenia szczelnie zamykam i wkładam całość do piekarnika, piekę półtorej godziny w temp 190 st. C



Wytworzony podczas duszenia sos można zagęścić i polać nim mięso. Tak przygotowany schab smakuje na ciepło, jako danie obiadowe, lub na zimno do kanapki.




8 komentarzy:

  1. eli_555

    Pysznie wygląda ten schabik. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa:) Eluniu, wypróbuj, warto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Wygląda apetycznie, ale nie widzę w przepisie przypraw.......
    Pozdrawiam
    Jolka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Są przyprawy, trzeba kliknąć w link :)Kulinarne Inspiracje Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym-
      To kolekcja ziół i przypraw, w skład której wchodzą: rozmaryn, czosnek, papryka słodka, szałwia oraz tymianek.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...