czwartek, 30 stycznia 2014

Konkurs walentynkowy ze Skworcu




Konkurs walentynkowy ze Skworcu 









Zapraszam fanów Skworcu i takietampichcenie na konkurs Walentynkowy .

Skworcu oferuje tylko świeże i aromatyczne produkty. Jakiś czas temu miałam przyjemność ich testowania, więc mogę śmiało polecić. 



Nagrody będą trzy i to od Was zależy co to będzie :) 
Szczegóły poniżej :)

A więc co należy zrobić aby wziąć udział w tym świetnym konkursie. 

*Ponieważ jest to konkurs dla fanów, należy polubić profil sponsora . https://www.facebook.com/SKWORCUpl?fref=tsl oraz organizatora czyli mój https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie

*Następnie podzielić się własnym przepisem na smaczną kolację walentynkową, do sporządzenia potraw/potrawy , należy użyć przypraw Skworcu, z asortymentem można się zapoznać tutaj : http://www.skworcu.com.pl/ 

*Propozycję kolacji podajemy na blogu, ….pod tym postem konkursowym, ewentualne zdjęcia proszę wstawiać na fb , utworzę specjalny album ze zdjęciami konkursowymi.

*Konkurs trwa od 30 styczeń do 10 luty, zwycięzców wyłonimy najpóźniej do 14 lutego.

*Nagrodami w konkursie, będą zestawy przypraw, wymienionych w wygrywającym przepisie.

*W zgłoszeniach na blogu proszę o podanie danych do kontaktu, w razie ewentualnego zwycięstwa.

*Nie ma ograniczeń co do ilości dodanych przepisów.

*Nagrody wysyła sponsor tylko na terenie Polski.





** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisu i ew. zdjęcia na profilu sponsora i organizatora.


28 komentarzy:

  1. A jeżeli uczestnik nie posiada facebooka to może ominąć pierwszy podpunkt dotyczący polubienia fanpage firmy i bloga ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ptysie wytrawne na ostro.

    Składniki:

    1 szkl wody
    125 g margaryny
    1 szkl mąki
    4 jaja
    ser biały kremowy ok250 g,
    szczypior, pieprz czarny świeżo mielony, papryka chili papryka słodka wędzona, sól (wszystkie przyprawy od Skworcu)
    odrobina śmietany opcjonalnie



    W garnku należy zagotować wodę z margaryną, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Ciasto jest gotowe, kiedy odchodzi od dna i zaczyna być lekko szkliste. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto
    jest zimne dodajemy całe jajka i miksujemy. Następie wykładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy małe rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy nasze ptysie w temp
    180 stopni przez ok 20 -30 min. Ser łączymy z posiekanym szczypiorkiem,doprawiamy do smaku solą pieprzem , dodajemy pokrojoną ostrą paprykę i wykładamy na przecięte ptysie, w razie konieczności delikatnie rozrzedzamy śmietaną. Przykrywamy, posypujemy papryką słodką wędzoną , pieprzem i dekorujemy wedle własnego gustu.
    Przekąska idealna.
    Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smacznie, dziękuję za przepis :)

      Usuń
  3. Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z pomidorami i mozzarelą:)
    Składniki

    2 świeze filety z łososia (bez ośći)
    2 dojrzałe niewielkie pomidory ,
    20 dag sera mozarella,
    odrobina lubczyku mielonego korzen od SKWORCu.-obowiązkowo bo to przeciez WALENTYNKI!!!
    pieprz cytrynowy od Skworcu
    pieprz czarny mielony od Skworcu
    przyprawa do ryb od Skworcu
    sól cebulowa od Skworcu.
    sok z cytryny.

    2 plasterki cytryny

    DAODATKOWO:
    saszetka ryżu
    przyprawa do ryzu , np jasminowego od Skworcu.

    Przygotowanie :
    Filety z łososia skrapiam delikatnie sokiem z cytryny a nastepnie nacieram z obu stron przyprawami podanymi wyzej -wsyzsytkie od Skworcu.
    Ryby układam na folii aluminiowej.
    Na wierzch łososia układam najpierw pokrojone w plasterki pomidory a nastepnie mozarelle.Plasterki te przekładam na przemian.Na wierzch kłade po plasterku cytryny.
    Zwijam folie aluminiowa , rybę wkładam do nagrzanego piekarnika i zapiekam przez około 25 minut.

    W międzyczasie nastawiam ryż na gotowanie
    Upieczonego łososia układam na talerzu( najlepiej w ksztacie serca-ja takie posiadam:) i polewam pozostałym sosem z pieczenia. Podaję z białym ryżem uformowanym w serce i np. sałatką z marynowanych buraczków.

    OdpowiedzUsuń
  4. Aromatycznie walentynkowy łosoś zapiekany z pomidorami i mozzarelą:)-nadesłała BOZENA ZIARNO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam łososia, aż tutaj zapachniało przyprawami:) Dziękuję za przepis:)

      Usuń
  5. Kotleciki mielone z niespodzianką

    500 g mięsa mielonego drobiowego
    suszone pomidory Skworcu
    1 jajko
    1 łyżka majeranku lub czosnku niedźwiedziego Skworcu (możę być po łyżecce obu przypraw)
    do smaku sól czosnkowa lub ziołowa Skworcu
    200 g mieszanki świeżych sałat
    4 łyżki słonecznik łuskany
    do kotletów bułka tarta
    olej

    Pomidorki suszone zalacz wcześniej olejem aby trochę zmiękły.Mięso mielone wymieszać z jajkiem i majerankiem/czosnkiem niedźwiedzim,dodać ok 7 łyżek bułki tartej, doprawić solą.Z mięsa formować kule spłaszczyć w rękach ,na środku położyć suszonego pomidora (jeśli są duże można przekroić pomidorka na pół) i oblepić go mięsem.Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.Na półmisku ułożyć sałatę,dodać resztę pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów,posypać słonecznikiem i skropić olejem z pomidorków.Sałatkę delikatnie przemieszać.Kotleciki podawać z samą sałatką oraz z dodatkiem frytek serduszkowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromatyczne mięsko, dziękuję za przepis :)

      Usuń
  6. Czekoladowe serduszka na patyczkach z chili i wanilią:) -tężejące w foremkach na kostki lodu:)

    składniki:
    laska wanilI, 50 g gorzkiej czekolady, 50 g mlecznej czekolady, szczypta chili w proszku od Skworcu, , 15 g cukru, odrobina cukru waniliowego z prawdziwa wanilia od Skworcu, odrobina cukru kokosowego od Skworcu, wiórki kokosowe od Skworcu, olej kokosowy do natłuszczenia formy , około 10 sztuk patyczków drewnianych .

    satynowa wstążeczka:)

    Przygotowanie:

    Laske wanilii przecinam wzdłuż , wyjmuje łyzeczka miąsz.Oba rodzaje czekolady rozpuszczam razem z miązszem, proszkiem chili i cukrami w kapieli wodnej i podgrzewam do temp. 40 stopni C.,a nastepnie studzę do temp. 25 stopni C..Foremke na kostki lodu z otworami w kształcie serc cienko smaruję olejem kokosowym.Czekoladę ponownie podgrzewam do temp 30 stopni C. ciagle mieszając, a nastepnie przelewam do foremek . Jak masa zaczynie zastygać, w kazda porcje wbijam drewniany patyczek.Czekam az całkiem stęzeje .Gdy juz stezeją , czekoladowe serca wyjmuje z foremek i cześc z nich obtaczam delikatnie w wiórkach , częśc pozostawiam w samej czekoladzie .Na koniec kazdy patyczek z czekoladką ozdabiam ... satynowa wstazeczką:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smacznie, ale na deser raczej, a miała być kolacja :)

      Usuń
  7. Witam!
    Na kolację Walentynkową polecam udka w sosie cytrynowym i Garan Masala!
    Udka w sosie cytrynowym z Garan Masala
    8 udek kurczaka
    2 cytryny
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka masła
    0,5 łyżeczki estragonu SKWORCU
    1 łyzeczka przyprawy Garan Masala SKWORCU
    Sól
    świeżo zmielony pieprz
    Wykonanie:
    Udka umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać z przyprawą Garan Masala SKWORCU, sokiem z jednej cytryny, solą i pieprzem i estragonem SKWORCU.
    Mieszanką natrzeć udka.
    Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
    Druga cytrynę po sparzeniu wrzątkiem pokroić w plastry .
    Na patelni na maśle obsmażamy udka i przekładamy do brytfanny.
    Dodajemy plasterki cytryny i pieczemy w temp 200 stC około 40 minut.
    Pozdrawiam serdecznie
    Teresa Kropidłowska
    teresa-kr@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. WALENTYNKOWE SPAGHETTI :
    SKŁADNIKI:
    200 dag makaronu spaghetti,2 dobrej jakosci parówki, 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki,300 g przecieru pomidorowego, 200 dag mielonej wieprzowiny , 2 zabki czosnku,
    zioła-oregano , bazylia, sól , pieprz, odrobina lubczyku
    oliwa z oliwek,
    15 dag sera zółtego ,
    odrobina natki do ozdoby

    Przygotowanie:
    Mięso mielimy w maszynce i podsmażamy na oliwie z oliwek z obu stron.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory z puszki wraz z przecierem i mieszamy. Gotujemy przez około 10 – 15 minut, dodajemy, mięso , przyprawy i ponownie mieszamy.

    Parówki kroimy plasterki kształtem przypominające serca, i nadziewamy na makaron spaghetti. Gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu makaronu.

    Gotowy makaron przekładamy na talerz i formujemy serce, środek wypełniamy odrobina ugotowanego makaronu ,pomidorowo-mięsnym sosem a nastepnie cienkimi paseczkami zółtego sera.
    Talerz równiez ozdabiamy delikatnieserduszkami np. z sera zółtegi i mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Walentynkowe spaghetti -Podane w przepisie przyprawy -oregano , bazylia , sól pieprz i lubczyk sa oczywiscie od Skworcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak myślę :) Dziękuję za przepis:)

      Usuń
  10. Pulpeciki w sosie kokosowym

    Pulpeciki :
    300 g piersi z kurczaka
    łyżka soku z cytryny
    łyżeczka pieprzu cytrynowego Skworcu
    sól do smaku
    łyżka suszonego lubczyku Skworcu
    100 mil wody
    ząbek czosnku
    łyżka tłuszczu

    Sos:
    200 mil mleczka kokosowego Skworcu
    200 mil odtłuszczonego rosołu
    łyżeczka imbiru
    łyżka soku z cytryny
    sól i czerwony pieprz do smaku

    Piersi kroimy, aby konsystencją przypominały grubo mielone mięso. Dodajemy wszystkie składniki i energicznie wyrabiamy, a wręcz ubijamy aby mięso wytworzyło tzw klej. Dzięki temu nie potrzebujemy jajka, a dobrze wyrobione mięso nie będzie się rozpadać w gotowaniu.
    Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki (jaka nam wielkość odpowiada) i układamy na patelni. Delikatnie podsmażamy, a gdy nam się zarumienią zalewamy rosołem ( można użyć wody) i mleczkiem, doprowadzamy do wrzenia. Przykręcamy palnik, patelnię przykrywamy pokrywką i parzymy, nie dłużej niż 10 min. Po tym czasie wyciągamy kulki ( aby nam nie wyschły w środku) a sos redukujemy do odpowiadającej nam konsystencji. Doprawiamy do smaku i gotowe. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Lubczyk, imbir, kokos są zaliczane do afrodyzjaków, a więc...powodzenia. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dołączam swoja propozycję na kolację walentynkową
    Drożdżowe serce

    Ciasto:
    300g mąki pszennej,
    20g świeżych drożdży,
    2 łyżki oleju,
    sól morska gruboziarnista Skworcu,
    jajko.

    Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże oraz olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.



    Farsz:
    duża cebula,
    por,
    3 cienkie parówki,
    1/2 czerwonej papryki,
    2 łyżki oleju,
    sól morska gruboziarnista Skworcu,
    pieprz czarny młotkowany Skworcu,
    250g startego żółtego sera,
    szczypta papryki mielonej ostrej Skworcu.



    Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką. Wymieszać z 2/3 sera.

    Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.

    Pozdrawiam, Magda
    m8adzia8@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Druga moja propozycja to
    Kurczak teriyaki

    Składniki:
    1/2 kg filetu z kurczaka,
    3 łyżki sosu sojowego,
    łyżeczka ostrych papryczek czerwonych w płatkach Skworcu,
    szczypta soli morskiej gruboziarnistej Slworcu,
    szczypta pieprzu młotkowanego Skworcu,
    2 łyżki oleju rzepakowego,
    1/2 łyżeczki miodu rzepakowego Skworcu,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżki octu jabłkowego,
    płatki kukurydziane.

    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski. Można wyciąć kilka serduszek za pomocą foremek do ciasteczek. Do pojemnika (ja użyłam próżniowego) wlać sos sojowy, olej i ocet jabłkowy. Dodać papryczki, miód, posiekany czosnek, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać, włożyć mięso, dobrze wymieszać by mięso pokryło się marynatą. Zamknąć i odstawić na ok. 1 godz do lodówki. Ja w pojemniku próżniowym marynowałam 30min. Po tym czasie mięso wyjąć, obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i piec 10min z każdej strony w temp. 180-200st.

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam,
    U mnie na kolacji Walentynkowej pojawią " Pikantne serduszka" bo odrobina pikanterii jest wskazana :)
    Ciasto:
    23 dag mąki pełnoziarnistej
    10 dag margaryny
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki wody
    Nadzienie:
    1 duży ziemniak
    1 marchewka
    1/2 czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią
    1/2 łyżki suszonego lubczyku SKWORCU
    szczypta chilli HABANERO SKWORCU
    1/2 łyżeczki curry Premium SKWORCU
    kolorowy pieprz SKWORCU
    Dodatkowo:
    mleko
    sól morska u gruboziarnista SKWORCU
    Wykonanie:
    Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.
    Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.
    Ciasto:
    Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.
    Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.
    Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.
    Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką.

    Pozdrawiam,
    Iwona
    iziona@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pikanteria wskazana :)Dziękuję za przepis:)

      Usuń
  14. Dorzucam jeszcze jeden przepis na "Pierogi miłości"

    Ciasto:
    2 szkl. mąki pszennej,
    niepełna szkl. mleka,
    4 dag świeżych drożdży,
    łyżeczka cukru,
    szczypta soli morskiej gruboziarnistej Skworcu,
    2 łyżki oleju.

    Drożdże wkruszyć do szklanki, zasypać łyżeczką cukru, zalać 4 łyżkami letniej przegotowanej wody. Rozetrzeć, aż drożdże się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże, olej oraz resztę letniej wody. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 30min w ciepłe miejsce.

    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego,
    czerwona papryka,
    4 łyżki kukurydzy z puszki,
    1/2 puszki białej fasoli,
    4 łyżki przecieru pomidorowego,
    cebula,
    sól morska gruboziarnista Skworcu,
    pieprz czarny młotkowany Skworcu,
    szczypta chili Grys Skworcu,
    2 łyżki oleju rzepakowego.

    Mięso urobić, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną cebulę. Paprykę oczyścić, dodać do mięsa. Dodać osączoną kukurydzę oraz fasolę. Dusić chwilkę. Następnie podlać odrobiną wody, dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i chili. Dusić na małym ogniu ok. 8min.

    Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wycinać serca. Nakładać farsz, przykryć drugim sercem, zlepić przy pomocy widelca. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min w temp. 180st.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapowiada się smacznie :) Dziękuję :)

      Usuń
  15. Słodkie pralinki na walentynki.

    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżeczki kawy rumowej Skworcu
    2 łyżki masła
    3 łyżki mleka sojowego w proszku Skworcu
    100 mil śmietany 18%
    3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Skworcu
    cukier z prawdziwą wanilią Skworcu
    5 łyżek kakao
    50 mil gorącej wody

    Kawę mielimy i zalewamy gorąca wodą aby się zaparzyła. Odcedzamy i w naparze rozprowadzamy mleko sojowe i 2 łyżki kakao.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i czekoladę, jak się połączą i będą płynne łączymy z masą kawowo - kakaową oraz z cukrem waniliowym.
    Następnie dodajemy po łyżce śmietanki i mieszamy aż masa będzie jednolita. Na koniec jeszcze skórka pomarańczowa i odstawiamy do stężenia.
    Po około 30 min wilgotnymi dłońmi formujemy kulki i obtaczamy w reszcie kakao. Odstawiamy do mocnego stężenia, jakaś godzina w lodówce. Smaczna domowa słodkość może nie jest lekka, ale za to smaczna. Kawa ponosi walory smakowe czekolady, a pomarańcz doskonale tak samo z czekoladą jak i z kawą.

    elzbietadziurkowska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Proponuję danie z kurczaka inspirowane kuchnią indyjską, kolorowe, szybkie, niekłopotliwe w wykonaniu, a dzięki przyprawom Skworcu niezwykle ostre, aromatyczne i smakowite. Dla wrażliwych lepiej zmniejszyć nieco ilość przypraw :)

    Kurczak jalfrezi

    50 dag piersi z kurczaka
    15 dag mrożonego młodego bobu
    1/2 dużej lub 1 mała czerwona papryka
    1 cebula
    łyżeczka czosnku płatki Skworcu
    3 łyżki oleju sojowego
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    2 pomidory
    1/2 łyżeczki białej gorczycy Skworcu
    1 łyżeczka kurkumy mielonej Skworcu
    1/2 łyżeczki kuminu mielonego Skworcu
    1/2 łyżeczki kolendry mielonej Skworcu
    1/2 chilli nitki Skworcu
    1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Skworcu
    1 łyżeczka octu winnego
    sól czarna Kala Namak Skworcu
    do podania: ryż ugotowany na sypko
    do przybrania: gałązki świeżej kolendry

    Mięso opłukać, ugotować do miękkości, osączyć, przestudzić i pokroić w kawałki.
    Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać.
    Bób rozmrozić.
    Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w paseczki.
    Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż zacznie się złocić.
    Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, czosnek płatki, gorczycę, kurkumę mieloną, kumin mielony, kolendrę mieloną, chilli nitki, przyprawę garam masala, ocet winny i dobrze wszystko wymieszać.
    Dodać bób i pokrojoną paprykę, smażyć mieszając około 5 minut.
    Dodać pokrojonego kurczaka, posolić do smaku i dusić około 10 minut do pożądanej miękkości warzyw.
    Danie podawać z ryżem, przybrane listkami świeżej kolendry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pikantnie, mniam, dziękuję za przepis:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)