czwartek, 23 stycznia 2014

Kawałki indyka w aromatycznym sosie

Rozgrzewające, smaczne danie, można podać solo , z kaszą, makaronem lub pieczywem. Na koniec zagęszczam lekko śmietaną i skrobią.




60 dag mięsa z indyka ( u mnie z udźca) 

50 ml oleju ryżowego lub z pestek winogron 

Łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis

1-2 łyżeczki imbiru Kamis 

Płaska łyżeczka curry indyjskiego Kamis

Łyżka czosnku w granulkach 

Wegeta domowa do smaku 

Sól morska Kamis wg smaku 


2 łyżki papryki słodkiej Kamis 

2 łyżki śmietany 12 % 

Łyżka skrobi kukurydzianej *ilości przypraw podałam orientacyjnie, należy dodać wg własnego gust





Umyte i osuszone mięso z indyka kroję na mniejsze kawałki , dodaję przyprawy  oprócz słodkiej papryki, dodaję olej, mieszam dokładnie całość i odstawiam do lodówki na co najmniej pół godziny.

Po tym czasie mięso obsmażam i podlewam gorącą wodą, dodaję sodką paprykę, i gotuje do miękkości mięsa, jakieś 40 minut. Na koniec  zagęszczam lekko śmietaną i skrobią. 

Podaję solo, doskonale smakuje także ze świeżym pieczywem, makaronem lub kaszą. 








6 komentarzy:

  1. Super, idealny obiad dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie aromatyczne i rozgrzewające danie akurat na tak mroźną zimę :) W niektórych domach przydało by się zrobić takie smakowitości - dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miłe słowa, i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie jedzonko to ja lubię:) wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dobry gulasz nie jest zły:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...