poniedziałek, 30 grudnia 2013

Szczęśliwego Nowego Roku !!!



Szczęśliwego Nowego Roku!!!!





.¤°“˜¨¨★
´¨`˜“°¤.¸★
    ¸.•´¸.•*´¨).•*´¨)
    (¸.•´ (¸.•` * ¸.•
¸.•´¸.•*´¨) 2014..
.•´,•*´¨)¸.•*¨)....
¸.•´¸.•*´¨).•*´¨)2014...
(¸.•´ (¸.•` * ¸.•´¸.•*
  ¸.•*´¨)  _2014___________
    _____.'______       ' .
  .'░░░░░ ░░  . ' .   ░░ \
  /░░  ....░ \ ...░░ |
 |░ SZCZĘŚLIWEGO. |    ../
  \░ NOWEGO      /     .´
  `.░░  ROKU   ░.´  , ´
    `.░░░░░  ░,´╭╯
        ╰╮╭╯  /_\
           /_\      /_\
           /_\      /_\
           /_\      /_\
           /_\      /_\
           /_\ _╭╯  ╰╮

- Życzę Ci od serca,
- by każda łza w oku
- miała smak szczęścia,
- by nadziei płomienie
- nie gasły w mroku
- i każde marzenie
spełniło się w Nowym 2014 Roku!!!






Stary rok przemija, coś uciekło już, ale bez obawy, nowy już nadchodzi czas,
a więc bawcie i śmiejcie się w tę sylwestrową noc i każdego dnia, aby każdą chwilę wykorzystać, aby nic nie przepadło Ci.
A ten nowy rok niech szczęście przyniesie, a więc żyjcie, bawcie i rozmnażajcie się.
Szczęśliwego Nowego Roku!




niedziela, 29 grudnia 2013

Spaghetti na szybko

Dobrze mieć w domu jakieś "gotowce" i na szybko przygotować smaczne danie:)





250 - 300 g mięsa mielonego z karczku
Olej do podsmażenia mięsa
tarty parmezan 





Makaron gotujemy al.’dente, odcedzamy.
Mięso trzeba podsmażyć, następnie dodać rozmieszany w szklance wody Fix do spaghetti, dokładnie wymieszać i dusić, raz za czas mieszając, około 10 minut. 

Do gotowego sosu dodajemy makaron, mieszamy i podajemy. Na koniec posypujemy serem.
Szybko i smacznie, pycha:)






piątek, 27 grudnia 2013

Dorsz podobno po grecku

Pyszna ryba w sosie pomidorowym z warzywami, podobno po grecku:)
 Bardzo ją lubimy, na święta musi być podana obowiązkowo;) 
Tym razem dorsz, ale można zrobić tak samo mintaja, morszczuka itp.





kg filetów z dorsza



mąka, jajka i bułka tarta do panierowania

masło klarowane do smażenia ryb

słoiczek koncentratu pomidorowego (200 g)

4 większe marchewki

2 większe pietruszki

mały seler lub kawałek większego 

3 cebule

Olej rzepakowy 

4 ząbki czosnku

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego


sól wg smaku






Warzywa i czosnek obieram i ścieram na tarce( grube czka) Obrane cebule kroję  na cztery i w piórka. Przekładam cebule na olej i podsmażam, do podsmażonej dodaję warzywa, solę , dodaję pieprz z kolendrą, liście laurowe i ziele angielskie, duszę aż warzywa puszczą sok. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Duszę całość do miękkości,  uzupełniając odparowaną wodę .  Na koniec doprawiam do smaku.

Ryby, jeśli mrożone należy odmrozić, dzielę na mniejsze kawałki  panieruję i smażę na klarowanym maśle.

W misce układam warstwami ryby i warzywa.  Smakują zarówno na zimno jak i na ciepło.



wtorek, 24 grudnia 2013

Wesołych Świąt!!


 Życzę wszystkim Zdrowych, Wesołych i Rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia:)

Gdy w mroku światłem świec rozjaśnionym 
wieczerza już czeka na obrusa bieli, 
wszystkim Wam tak bliskim, chociaż oddalonym 
ślę myśl moją z prośbą, byście ją przyjęli 
i opłatek ze mną dzielić dzisiaj chcieli.














Piernik staropolski z powidłami i masą grysikową



Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:) 
Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;)

Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK)














Po czterech tygodniach ciasto wyciągam, dzielę na  4 części, każdą osobno wałkuję i piekę .


podaję link na forum, gdzie jest super objaśnione jak wałkowac ciasto, bezproblemowo;) 



Piekłam w blaszce z wyposażenia piekarnika,(37x35 cm) około 15 minut  w 170 st. C Po upieczeniu blaty studzę,  następnie owijam w ściereczki , wkładam do reklamówki i znowu wynoszę do zimnego, zostawiam na tydzień.








Masa:

3 szklanki mleka
8 pełnych łyżek grysiku
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
25 dag masła
2 łyżki cukru pudru
25 g wódki ( kieliszek)
+  50 dag powideł śliwkowych

Polewa:
3 czekolady gorzkie ( 30 dag)
250 ml śmietanki  30 %
10 dag mielonych migdałów




Masa grysikowa:

Mleko gotuję z cukrem i wanilią, na gotujące wsypuję powoli grysik i energicznie mieszam aby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawiam do wystudzenia.
Ucieram masło z cukrem pudrem i dodaję po łyżce zimnego grysiku, na koniec wlewam wódkę.

Polewa:
Śmietankę wlewam do garnuszka, dodaję połamaną czekoladę i podgrzewam w kąpieli  wodnej do połączenia się składników, wsypuję zmielone migdały i mieszam. 

Blaty piernika smaruję powidłami i masą grysikową. Dzielę na mniejsze pierniki. Wierzch smaruję przestudzoną polewą i dekoruję.   











poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie po kaszubsku

Pyszne śledzie z cebulką w  pomidorowym, słodko kwaśnym sosie, podobno po kaszubsku. Bardzo je lubimy, a swojskie domowe to już rarytas z górnej półki:) 



Składniki
- 70 dag filetów śledziowych ( matjas)
- 4 łyżki cukru,
- 150 ml oleju słonecznikowego
-10 łyżek octu 10%
-słoiczek koncentratu pomidorowego Pudliszki
-szczypta chilli
-2 duże cebule
-5 -6 kulek ziela angielskiego 
 -4 liście laurowe  
- łyżeczka  gorczycy  
-łyżka pieprzu młotkowanego z kolendrą  





Śledzie odcedzam z solanki i moczę w zimnej wodzie ( 3 godziny, zależy od słoności)
Następnie osuszam i kroję na mniejsze kawałki.

Cebule kroję na połówki , następnie w piórka, przekładam na rozgrzany olej, wsypuję cukier i chwilkę smażę, aż cebula zmięknie ale się nie ze złoci.
Następnie wlewam ocet, dodaję  koncentrat i przyprawy, mieszam całość i duszę na małym gazie około 15 minut.
Odstawiam aby przestygło.
W słoju lub pojemniku układam warstwami śledzie i cebulę, zamykam szczelnie i wstawiam do lodówki.

Na drugi dzień możemy zajadać pyszne śledzie.

Smacznego! 



#########################################################

Wesołych Świąt!!!!!







niedziela, 22 grudnia 2013

Lukrowane świąteczne pierniczki

Pyszne lukrowane pierniczki, są ozdoba świątecznego stołu, a ich dekorowanie to duża frajda, dla małych i dużych :) 

Polecam także inne świąteczne pierniczki (KLIK)




60 dag mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu

330 ml miodu

¾ szklanki cukru

20 dag masła ( ew. dobra margaryna)

1 jajko

Szczypta soli

Pełna łyżeczka sody

Przyprawa do piernika, u mnie Kamis cała paczuszka ( wg smaku)


Lukier I , biały:
 białko z jednego jajka
szklanka cukru pudru
ewentualnie sok z cytryny

Białko ubijam dodając stopniowo cukier puder , na koniec można dodać sok z cytryny ( łyżeczka) lub ulubiony aromat.

Lukier II, szklisty:

szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku np z cytryny

Cukier ucieram z wodą i sokiem, lukier powinien uzyskać konsystencję śmietany. 









Do rondla przełożyłam masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewałam i mieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko. Wymieszałam całość za pomocą widełek robota do uzyskania jednolitej masy. Masa jest dość rzadka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi foremkami. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę do zrumienienia w temp 160 st. C

Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.













piątek, 20 grudnia 2013

Świąteczny bigos ( wolnowar Russell Hobbs)

Pyszny, aromatyczny bigos ugotowany w wolnowarze Russell Hobbs Cook@Home 19790-56

Można go też ugotować tradycyjnie, jednak podczas świątecznej bieganiny takie urządzenie jest wybawieniem. 
W między czasie można lepić uszka, lub piec i dekorować pierniczki, albo udać się na zakupy:)


Około kg kiszonej kapusty
Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
Kiełbasa  30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
Łyżka przyprawy do mięsa pieczonego i duszonego z estragonem Deluxe ( sól, cebula smażona, gorczyca mielona, pomidory w proszku, estragon, pieprz, papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany, liście laurowe i  goździki)
5 ząbków czosnku
Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
szklanka półsłodkiego czerwonego wina




Dzień wcześniej namaczam grzyby.
Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu.  Tak samo postępuję z kiełbasą.
Czosnek obieram i kroję w plasterki.
Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru,  dodaję część mięsa, część  namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do  końca.  Na koniec   wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. 
Włączam wolnowar  i gotuję 6 godzin. 
Bez wolnowaru  bigos gotuję  podobnie.  Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino,   gotuję powoli często mieszając.
Bigos przygotowałam w wolnowarze  Russell  Hobbs od redcoon .  Potrawa ma smak gotowanego przez parę dni  , tradycyjnego bigosu, pycha;)


Pojemność  naczynia to 3,5 l . Trzy stopniowa regulacja mocy, łatwy w użyciu . Więcej o tym świetnym urządzeniu  dowiecie się tutaj http://www.redcoon.pl/B449286-Russell-Hobbs-Cook@Home-19790-56_Parowary#databox  

 Wolnowar  jest doskonały dla osób zabieganych, nie mających czasu na gotowanie. Można nastawić potrawę do gotowania , nastawić  czas/przypomnienie  i  w czasie kiedy posiłek się gotuje robić  mnóstwo innych rzeczy, lub wybrać się np. na zakupy.  Po powrocie czeka na nas zapach domowego obiadku.
Jednym mankamentem jest zbyt krótki przewód, musiałam użyć przedłużacza, poza tym  polecam, przydatne urządzenie;)



poniedziałek, 16 grudnia 2013

Pasztet świąteczny

Dobrego pasztetu nie może zabraknąć na świątecznym stole.  Możemy go przygotować samemu, nic trudnego, a efekt zadowoli rodzinkę ;)
Polecam także pasztet z królika (KLIK)



70 dag podgardla

1 kg kurczaka ( udka, skrzydełka, szyja)

Skrzydło z indyka ( ok.40 dag)

70 dag łopatki

1 kg wątroby wieprzowej

2 cebule

Smalec

Do mięsa drobiowego:

2 marchewki

Mały seler

2 pietruszki

Lubczyk

Sól do smaku

Pieprz czarny 8-10 ziarenek

Ziele ang. 2 kulki

Ponadto:

Sól -2 łyżeczki

Pieprz czarny – 1 łyżeczka

Pieprz zielony - ½ łyżeczki

Owoce jałowca – 1 łyżka

3 liście laurowe

3 ząbki czosnku

5 kulek ziela angielskiego

2 łyżki suszonej włoszczyzny

Do masy na pasztet:

2 bułki namoczone w wywarze po mięsie

5 jajek

Opakowanie gałki muszkatołowej ( 15 g)

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Łyżeczka imbiru

Łyżka majeranku

Sól do smaku






Mięso i wątrobę dokładnie myję. Drób gotuję z warzywami jak na rosół. Dość miękkie mięso drobiowe wyciągam i studzę.

Łopatkę, podgardle i wątrobę kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na smalcu razem z obraną i pokrojoną w ósemki cebulą. Obsmażone przekładam do większego garnka, dodaję przyprawy - Aidżwan, sól ,pieprz czarny ,pieprz zielony ,owoce jałowca , liście laurowe ,ząbki czosnku, kulek ziela angielskiego, i włoszczyznę, całość mieszam. Następnie duszę pod przykryciem, dolewam gorącej wody i gotuję do miękkości. Wątrobę wyciągam już po 15 minutach. Mięso po ugotowaniu studzę.

Mięso drobiowe obieram z kości. Mielę w maszynce do mielenia razem z warzywami, odciśniętą bułką, mięsem wieprzowym, wątrobą i cebulą. Przyprawiam gałką, pieprzami, majerankiem, solą i imbirem, dodaję jajka i dokładnie mieszam.

Masę nakładam do podłużnych foremek ( keksówek) wysmarowanych uprzednio smalcem i oprószonych bułką tartą. Napełniłam dwie blaszki (35 x 14 cm) Piekłam jakieś 50 minut, termoobieg 175 st. C

Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia, następnie wkładam do lodówki. Kroję całkiem zimny.

Smacznego.