sobota, 30 listopada 2013

Kotleciki brokuł kalafior

Kolejna odsłona wegetariańskich kotlecików. Tym razem połączenie kalafiora i brokuła . Przyprawy zrobiły swoje, pieprz syczuański , gałka muszkatołowa, kapitalny efekt, polecam :)


Kalafior
Brokuł
Bułka tarta
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko świeże
½  łyżeczki utartej gałki muszkatołowej Kamis
Pełna łyżeczka mieszanki z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Czosnek w granulkach ( łyżeczka)
Sól do smaku
Olej do smażenia





Warzywa myję i dzielę różyczki, gotuje na parze na pół twardo. Odkładam do wystudzenia.   

Następnie rozdrabniam w malakserze, przekładam do miski.  Dodaję starte na tarce jajka , ugotowane wcześniej na twardo i ostudzone.  Przyprawiam, wbijam całe świeże jajko. Wszystko mieszam, i dosypuje bułkę tartą, najpierw łyżkę , mieszam i jeśli masa jest zbyt rzadka to jeszcze dosypuję. Z masy formuję kotleciki i obtaczam je w bułce tartej. 

Smażę na oleju do zrumienienia z obu stron.

Podaję z ziemniakami i  tartymi buraczkami. 

Można podać jako dodatek do mięs i sosów.  






piątek, 29 listopada 2013

Kwaśnica na żeberkach

Uwielbiamy zupę z kiszonej kapusty, zwanej kwaśnicą, najlepsza ze swojskiej kapusty , mocno kwaśna, ugotowana na mięsie wieprzowym, odpowiednie moim zdaniem są żeberka. Podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakach lub chlebem. Zapraszam:)


Kg kiszonej kapusty razem z sokiem
50  dag żeberek
6 ząbków czosnku
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżeczka kminku
Pół łyżeczki  ziarenek pieprzu czarnego
Pieprz mielony i sól do smaku


Kiszoną kapustę ( najlepsza swojska mocno kwaśna) kroję i zalewam wodą w większym garnku. Mięso myję, dzielę na kawałki i przekładam do kapusty.  Czosnek obieram, kroję w plasterki i dodaję razem z przyprawami do kapusty i mięsa. Całość gotuję do miękkości mięsa i kapusty.
Podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami.  



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

czwartek, 28 listopada 2013

Jarzynowa z kokardkami

Prosta zupa jarzynowa, bardzo ją lubimy, jak tylko mam do wykorzystania jakiś wywar/ bulion to ją gotuję. 
Polecam z drobnym makaronem, u mnie tym razem kokardki czanieckie. 
Pycha, zapraszam)


2 l bulionu  drobiowego
2 marchewki
Korzeń pietruszki
Ćwiartka selera
Por
15 dag zielonej fasolki szparagowej
Szklanka groszku zielonego( może być mrożony)
10 brukselek
Pieprz i sól do smaku
Kubek śmietany (150 ml)




Warzywa należy umyć i obrać. Brukselkę obieram, większe przekrawam na pół. Marchew , seler, korzeń pietruszki , kroję w kosteczki, por w piórka, fasolkę szparagową  na  mniejsze kawałki. 

Wszystkie warzywa  dodaję do bulionu i gotuję do miękkości.  Na koniec zabielam śmietaną  i doprawiam do smaku.
 
Makaron gotuję i odcedzam.  Nakładam na talerze i zalewam gorącą zupą. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

wtorek, 26 listopada 2013

Surówka z pekinki i czerwonej kapusty

Surówka z pekinki i czerwonej kapusty, powstała przypadkiem, jednej i drugiej było za mało aby je podać osobno, więc je zmieszałam, wyszła doskonała kombinacja do mięsa:)


Średnia kapusta pekińska
Pół słoika kapusty czerwonej w zalewie octowej ( około 300 g)
Cebula
Świeżo mielony pieprz  
1-2 łyżki majonezu






Umytą kapustę  pekińską szatkuję, cebulę obieram i kroję w kostkę, przesypuję do miski razem z kapustą. 

Czerwoną  kapustę odcedzam z zalewy, i dodaję do miski.

Całość przyprawiam pieprzem i solą czosnkową, dodaję majonez i mieszam.

Odstawiam na  15 minut, aby składniki się „przegryzły”

Doskonały dodatek do drugiego dania.  


Waniliowe ciasteczka z jabłkami-usteczka lub lwie paszcze

Pyszne kruche ciasteczka z jabłkami, cudownie pachnące wanilią. Dzieci  je  uwielbiają i chętnie pomagają w   ich przygotowaniu :)
Zapraszam na ciacha przygotowane przez Moje dziewczyny, Marzenkę i Zuzię :)




0,5 kg mąki
25 dag margaryny  lub masła
 3 łyżki cukru
pół szklanki śmietany 18 %
łyżka ekstraktu waniliowego, lub cukier z wanilią
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 3 -4 jabłka

Cukier puder


Najpierw zagniatamy  ciasto, mąkę  i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy  kawałki margaryny, cukier,  cukier z wanilią, śmietanę i jajka.  Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki  na jakąś godzinkę.

W między czasie myjemy, i obieramy jabłka, dzielimy na ósemki.
Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy kółka . Na połowie kółka układamy cząstkę jabłka i nakrywamy drugą połową. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy do zrumienienia w 180 st. C 

Po lekkim wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.




poniedziałek, 25 listopada 2013

Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem

Naleśniki to smak dzieciństwa, czy z dżemem, czy z serem , zawsze smakują. 
Bardzo lubimy zapiekane naleśniki, aby zmniejszyć ilość tłuszczu zapiekłam je na grillu. 
Pyszota, zapraszam:)


Na naleśniki :
Szklanka wody gazowanej
Szklanka chudego mleka
2 jajka
Szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
50 ml oleju
Nadzienie:
50 dag sera białego
Serek homogenizowany ( 150 g)
Jajko
2 łyżki cynamonu Kamis
Cukier wg smaku




Z podanych składników robię ciasto naleśnikowe. Najpierw miksuję mokre składniki, jajka, wodę , mleko, olej i dodaję szczyptę soli.  Następnie wsypuję  porcjami przesianą mąkę . Odstawiam ciasto na 15 -20 minut.
W tym czasie przygotowuje nadzienie.
Ser biały, serek, jajko, cynamon i cukier łączę w malakserze. 
Naleśniki smażę na patelni teflonowej, z obu stron.  Następnie nakładam porcje sera i zwijam w „kopertę”  Tak przygotowane opiekam na patelni grillowej.
Podaję posypane wiórkami czekolady, lub polane polewą czekoladową.




niedziela, 24 listopada 2013

Kapusta kiszona- kiszenie kapusty -jak ukisić kapustę

Nie ma to jak swojska kapusta kiszona, pachnąca koprem... Doskonała na surówkę, bigos, farsz, kapuśniak... możliwości wiele;) 
Zachęcam do kiszenia, jak raz spróbujecie, sklepowej nie tkniecie :))


10 kg poszatkowanej późnej kapusty
Marchew ( około kg, wg gustu)
25 dag soli kamiennej 
Koper
Ziele angielskie  
Liście laurowe  





Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Kapustę  przesypujemy do dużej  miski, dodajemy utartą marchew, solimy i mieszamy całość. Tak nasoloną zostawiamy na parę godzin, ładnie puści sok .

Następnie układamy porcjami   i ugniatamy ,w wiaderku , lub przy większej ilości w beczce. 
Podczas ugniatania kapusty odlewamy powstały sok, i  dodajemy między warstwy przyprawy oraz koszyczki kopru. 
Odlany płyn odcedzamy, i zostawiamy na później, ponieważ podczas kiszenia go ubywa, i będzie jak znalazł do dolania.

Kapusta musi być przykryta wytworzonym sokiem. W  tym  celu  dociskamy ją i układamy specjalnie do tego przeznaczone denka, bukowe deski, które należy obciążyć . Może to być  np  duży słój z wodą.  

Po dwóch- trzech dniach kapustę trzeba przebić długim kijem , aby pozbawić ją nadmiaru gazów , aby kapusta nie była gorzka. 

Kapusta kisi się  10-14 dni. Przez ten czas  trzeba sprawdzać czy jest przykryta wodą, jeśli woda opadnie należy dolać tej odlanej podczas ugniatania.

Gotową  do spożycia kapustę wynosimy do piwnicy, i cieszymy się jej smakiem całą zimę. 



środa, 20 listopada 2013

Cukier z wanilią (domowy)

Założę się że wielu z Was nie wie że kupując cukier waniliowy nie ma pojęcia że używa cukru wanilinowego, który tylko pachnie lekko wanilią, bo nic więcej nie ma z nią wspólnego. Można poczytać o niej np tutaj ( KLIK

Zachęcam więc do zrobienia cukru z prawdziwą wanilią, jego aromat jest nieporównywalny z kupnym cukrem wanilinowym, i wystarcza  na bardzo długo.

Cukier z wanilią (domowy)






25 -30 dag drobnego cukru, białego lub trzcinowego




Drobny cukier   wsypuję do słoiczka, najlepiej taki z gumką, musi być szczelny.  Laski wanilii przecinam i dokładnie wyskrobuję z nich ziarenka, przekładam je do cukru. 

Laski wanilii łamię i także wkładam do słoiczka z cukrem. Całość trzeba przemieszać,  słoik zamknąć i odstawić . W między czasie potrząsam słoiczkiem aby wanilia ładnie się zmieszała z cukrem. 

Po tygodniu można już używać własnego cukru waniliowego .  



wtorek, 19 listopada 2013

Filet z piersi kurczaka w sosie szałwiowo pomidorowym na kolorowych świdrach

Często używam szałwii do przyprawiania ryb, tym razem postanowiłam użyć jej do mięsa. 

Szałwii dodajemy do potraw niewiele, jest bardzo aromatyczna, trzeba uważać aby nie "przedobrzyć"

 Filet z piersi kurczaka w sosie szałwiowo pomidorowym na kolorowych świdrach - doskonałe połączenie, zapraszam;)



Podwójna pierś z kurczaka
Suszona szałwia 
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 
Sól morska cytrynowa Royal Brand
Olej
Koncentrat pomidorowy  2 łyżki
Biały pieprz i sól do smaku
2 łyżki śmietany
Łyżka skrobi  kukurydzianej
Makaron kolorowe świdry czaniecki





Pierś myję, osuszam i dzielę na 4 płaty . Każdy płat posypuję przyprawami  i odstawiam  w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.  

Po tym czasie obsmażam piersi na oleju. 

W garnuszku mieszam koncentrat pomidorowy z około 700 ml wody, podlewam mięso i duszę jakieś 20 minut.

 Później zabielam śmietaną ze skrobią i doprawiam do smaku, białym mielonym pieprzem i solą. 

Makaron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam i podaję z mięsem i sosem:)