niedziela, 29 września 2013

Sernik z budyniem - Budyniowe z serem

Serniki są uwielbiane przez mojego Połówka, dzisiaj upiekłam sernik na budyniu czekoladowym, i pysznym kruchym cieście. Jedliśmy to ciasto na pewnym przyjęciu, i tak nam zasmakowało że postanowiłam go odtworzyć. 
Za inspirację dziękuję Anetce, resztę znalazłam w „sieci” między innymi tutaj  . Zapraszam na pyszne ciasto z małymi modyfikacjami :)

Kolejne modyfikacje tutaj i tutaj :)







Kruche ciasto: 


30 dag mąki pszennej

Około 10 dag cukru trzcinowego 

10 dag Kasi 

2 jajka + 1 żółtko 

2 łyżeczki pr. do pieczenia 

Warstwa budyniowa; 

3 budynie czekoladowe z cukrem  Winiary( można użyć bez cukru i dosłodzić wg smaku) 

1 litr mleka 

Warstwa serowa

50 dag sera z wiaderka 

4 łyżki cukru 

10 dag Kasi 

3 całe jajka + pozostałe z ciasta kruchego białko 

Budyń waniliowy lub śmietankowy Winiary

2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią






Najpierw zabieram się za kruche ciasto, wyręczam się robotem, na koniec tylko zagniatam w misce, rozprowadzam go na blaszce ( 26 x 38) wyłożonej papierem do pieczenia.

Budynie gotuję w litrze mleka i gorące wykładam na ciasto. Odkładam do ostudzenia.

Masa serowa: Z jajek oddzielam żółtka od białek , białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno. Kasię ucieram z cukrem, do utartej dodaję na przemian ser i żółtka , nadal miksując dodaję cukier z wanilią i budyń. Zmniejszam obroty miksera na minimum i dodaję porcjami ubitą pianę. Gotową masę wykładam na całkiem zimny budyń.


Ciasto piekę około 50 minut temp. 180 st. C termo obieg.





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

sobota, 28 września 2013

Makaron z jabłkami i jagodami goji




Pyszne pachnące cynamonem i skórką cytryny  danie – makaron z jabłkami, z dodatkiem zdrowych i smacznych jagód goji.




Makaron tasiemka Czaniecki 400 g

1 kg jabłek

Cynamon wg smaku

Łyżka owoców goji  od Skworcu 

1 łyżeczka skórki cytrynowej posypka Royal Brand 

Cukier trzcinowy  Sante wg smaku 

Łyżka masła






Jabłka myję, obieram, wycinam gniazda nasienne i ścieram na tarce. Dodaję łyżkę masła, i przesmażam cały czas mieszając , dodaję owoce goji, skórkę cytrynową , cukier i cynamon, duszę całość aż jabłka zmiękną. Jeśli jest potrzeba, można podlać wodą.

Makaron gotuję wg wskazówek na opakowaniu. Odcedzam, przekładam porcję na talerz, nakładam jabłka, posypuje dodatkowo cynamonem i suszonymi owocami goji. 


Podaję od razu.



środa, 25 września 2013

Szybkie, smaczne i zdrowe śniadanie zbożowe


Jakiś czas temu zostałam wybrana Fanem tygodnia Sante,  w nagrodę otrzymałam produkty zbożowe. Dzisiaj na śniadanie posmakowałam  Musli Błonnikowe z Truskawką  , pyszne i pożywne,  zmieszałam je z płatkami owsianymi , także od Sante.



Aby zjeść zdrowe i smaczne śniadanie potrzebujemy:

Jeśli mało słodkie dodajemy miodu lub cukru trzcinowego




Do miseczki wsypujemy płatki i/lub musli, ilość wg smaku, całość zalewam ciepłym mlekiem.





Szybkie, smaczne i zdrowe .

Smacznego

niedziela, 22 września 2013

Brzoskwiniowe z cytrynową nutką


Brzoskwinia obrodziła, trzeba gdzieś upchać owoce, jest kompot, będzie dżem. A dzisiaj ciacho, brzoskwiniowe z nutką cytryny:) 





Składniki

margaryna Palma (250 g)

4 pełne szklanki mąki

2/3 szklanki cukru trzcinowego

- osobno:

szklanka mleka

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

brzoskwinie  



Z mąki, cukru, posypki cytrynowej i margaryny robię za pomocą widełek miksera sypkie ciasto, tak jak na kruszonkę, odsypuję szklankę na później. 



W osobnym naczyniu miksuję mleko, jaja i proszek do pieczenia. Taką mieszankę wlewam do miski z "kruszonką" i mieszam niedbale  łyżką ( muszą pozostać grudki)


Ciasto przekładam na blaszkę ( 38 x 27) wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch układam połówki brzoskwiń, skórkami w dół, i posypują pozostałą kruszonką. 

Wkładam do nagrzanego piekarnika 180 st.C i piekę jakieś 50 minut, do zrumienienia. 

Jeśli dla kogoś mało słodkie, może ciasto oprószyć cukrem pudrem:)






Coleslaw nasz ulubiony

Coleslaw, pyszna surówka z białej kapusty, marchwi i cebuli, z czosnkową nutą.
 Jest doskonałym dodatkiem do mięs i ryb. Robiłam do niej różne sosy, ale ten jest najsmaczniejszy, spróbujcie sami, zapraszam:)



pół główki kapusty białej ( około kg)


duża cebula czosnkowa

2 marchewki

2-3 ząbki czosnku

3 łyżki majonezu

3 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu

łyżka octu winnego

2 łyżeczki cukru pudru

sól i pieprz mielony wg smaku






Warzywa obieram i myję . Następnie ścieram na tarce o średnich oczkach. Do warzyw przeciskam przez praskę czosnek. 

W miseczce łączę majonez, śmietanę i ocet, dodaję cukier puder, solę i pieprzę do smaku. Gotowym sosem polewam warzywa i dokładnie mieszam. 

 Odstawiam aby składniki się „przegryzły” Doskonały dodatek do mięs i ryb.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

piątek, 20 września 2013

Lody krówkowo kawowe

  Pyszne lody z tego co akurat było w lodówce, śmietanka, mleczko waniliowe i masa krówkowa....na pożegnania lata w sam raz.



400 ml śmietanki 30% 


250 ml mleczka waniliowego 

Masa krówkowa o smaku kawowym ( 400 g ) 






Wszystkie składniki muszą być wcześniej schłodzone w lodówce.

Śmietanę chwilę ubijam, następnie wlewam mleczko waniliowe i ubijam dalej. Po chwili dodaję masę krówkową i dokładnie miksuję aż składniki się połączą.

Gotową mieszankę dzielę na połowę, jedną wstawiam do lodówki, drugą wlewam do maszynki do lodów, nastawiam czas 35 minut. Gotowe lody nakładam do pucharków, a pozostawioną porcję przekładam do maszynki i kręcą się kolejne 35 - 40 minut. Można je zjeść od razu lub zamrozić na później;)




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

czwartek, 19 września 2013

Fasolka Biały Jaś z indykiem i solą wędzoną

Kolejna odsłona fasolki po bretońsku, zabrakło wędzonki, więc użyłam soli morskiej wędzonej . Pachniało cudownie, wyszło pyszne danie..tradycyjne z nutką nowoczesności;)





SKŁADNIKI:


50 dkg fasoli Jaś 
50 dkg kiełbasy cienkiej ( u mnie drobiowa) 
50 dag mięsa z udźca indyka
2 łyżki suszonej włoszczyzny 
pieprz czarny(10 kulek) 
ziele angielskie ( 3 kulki) 
liść laurowy( 2-3 listki) 
4 ząbki czosnku 
3 łyżki papryki słodkiej 
szczypta chilli 
majeranek 
słoiczek koncentratu Pudliszki




PRZYGOTOWANIE:

Fasolę dokładnie myję, i zalewam wodą , zostawiam na noc.

Na drugi dzień - mięso myję i gotuję z włoszczyzną, plasterkami czosnku i przyprawami( bez majeranku i soli wędzonej). Na wpół miękkie wyciągam i odkładam, do wywaru wsypuję namoczoną fasolę i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jakieś półtorej godziny( zależy od fasolki) po tym czasie dodaję pokrojone mięso indyka, i gotuję do miękkości fasoli. 

Kiełbasę kroję w pół plastry i smażę na patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy fasola jest już miękka przekładam do niej usmażoną kiełbasę. Przyprawiam do smaku, wsypuję majeranek , mieszam i podaję, najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. 




poniedziałek, 16 września 2013

Sałatka z tuńczyka i kalafiora

Świetne połączenie smaków, tuńczyk, kalafior , por, pomidorki koktajlowe , całość zalane pysznym sosikiem z tuńczykiem..zapraszam:)



Mały kalafior

3- 4 gałązki pomidorków koktajlowych

Tuńczyk w sosie własnym (185 g)

Kawałek pora

3 ząbki czosnku

Koperek zielony

200 ml słodkiej śmietanki

Szczypiorek

Pieprz kolorowy świeżo zmielony 

Sól

10 dag żółtego sera





Kalafiora dzielę na różyczki i gotuję, odcedzam i studzę. Pomidorki myję. Tuńczyka odsączam z zalewy, śmietankę wlewam do miseczki i łączę z rozdrobnionym tuńczykiem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany drobniutko koperek, przyprawiam solą i mieszam. Pora myję i kroję w piórka.

W misce układam warstwę kalafiora, połówek pomidorków, posypuję solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przekładam por , wykładam resztę kalafiora i wlewam masę tuńczykowo śmietanową. Posypuję szczypiorkiem i ścieram na wierzch ser żółty. Dekoruję pomidorkami.




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

sobota, 14 września 2013

Czarniak w sosie serowym

Rybki mogła bym jeść codziennie, bardzo je lubimy. Dzisiaj w pysznym sosie, delikatnym , serowym , z lekkim posmakiem czosnku ..mniam:)) Zachęcam do wypróbowania przepisu:)



50-60 dag filetów z czarniaka lub dorsza

Duża cebula

Kubek słodkiej śmietanki (200 ml)

Camembert z czosnkiem (120 g)

Olej z pestek winogron

Pieprz mielony

Imbir

Sól

Ulubiona przyprawa do ryb

Mąka do obtaczania ryby





Rybę jeśli mrożona odmrażam i odsączam, jeśli świeża myję i osuszam. Usuwam ewentualne ości.  Dzielę na mniejsze kawałki, i przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Całość  polewam olejem, i odstawiam na minimum pół godziny.
Przygotowuję sos. Cebulę kroję w kostkę i przesmażam na oleju delikatnie posoloną.
Jak już zmięknie wlewam śmietankę i dodaję pokrojony serek. Gotuję na maleńkim  gazie do momentu połączenia się sera ze śmietanką. Doprawiam imbirem i pieprzem świeżo zmielonym. Można sos zmiksować. 
Ryby obtaczam  w mące i smażę.   Podaję od razu polane gorącym sosem. Doskonale komponuje się z Risottem