środa, 24 kwietnia 2013

Polędwiczki gyrosowe na roszponce

Pyszne kawałki kurczaka zamarynowane w aromatycznych przyprawach  od Kamisa, w towarzystwie roszponki i sosu a'la tysiąca wysp, raj dla podniebienia, polecam:)






½ kg polędwiczek z kurczaka 

Do marynaty: 

· Płaska łyżeczka spół łyżeczki soli 

· Po pół łyżeczki papryki słodkiej i chilli Kamis 

· Szczypta brązowego cukru 

· Po pół łyżeczki tymianku i rozmarynu ( utartego w moździerzu)Kamis 

· Łyżeczka czosnku w granulkach Kamis 

· Łyżka sosu sojowego Kamis 

· Pół łyżeczki pieprzu ziołowego 

· 2 łyżki oleju z pestek winogron 

Dodatkowo 

Roszponka 

Pomidorki koktajlowe 

Łyżka majonezu Babuni 

Łyżka pikantnego ketchupu 

Łyżka gęstej śmietany lub jogurtu 

Sos czosnkowy w saszetce Knorr






Polędwiczki myję. Wszystkie składniki marynaty mieszam i marynuję w nich polędwiczki, minimum 30 minut. Po tym czasie mięsko smażę na patelni bez dodatkowego tłuszczu. Można je także piec na grillu.

Majonez łączę ze śmietaną i ketchupem, wsypuję sos czosnkowy i dokładnie wszystko mieszam . Roszponkę myję, odcinam ewentualne korzonki i osuszam w wirówce do sałaty , układam na talerzu, pomidorki koktajlowe myję,  kroję na połówki i rozkładam na sałacie. Obok wykładam polędwiczki, całość polewam przygotowanym sosem.

Pyszny obiad lub kolacja, polecam:)






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Przywołujemy wiosnę!!!

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Surówka -modra z pekinką

Pyszna surówka z czerwonej i pekińskiej kapusty do obiadu, u mnie połowa znikła jeszcze przed nim:D Polecam, jest przepyszna:) 



Mała główka czerwonej kapusty
½ kapusty pekińskiej
1 cebula czerwona
1 cebula żółta
1 marchewka
łyżeczka czosnku w granulkach
pieprz i sól do smaku
2 pełne łyżki  majonezu








Warzywa myję. Kapustę pekińską  kroję w drobniutkie paseczki. Obieram obydwie cebule  i też drobno siekam. Przesypuję do miski z pekinką. Główkę czerwonej kapusty dzielę na ćwiartki  i trę na drobnych oczkach tarki. Marchew obieram i również ścieram na drobnych oczkach.  Wszystkie warzywa mieszam, dodaję przyprawy i majonez  i łączę dokładnie z warzywami.  Surówka jest doskonałym dodatkiem do mięs. 


*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

Przywołujemy wiosnę!!!

niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka z rzodkwi i rzodkiewek

W oczekiwaniu na "nowalijki" używamy dostępnych warzyw, tym razem misz masz rzodkiewkowy, pyszny i zdrowy.
Rzodkiew bogata jest w związki mineralne i witaminy, ma łagodniejszy smak od rzodkiewki, jest doskonała do surówek, i ma tylko 12 kalorii w 10 dag :)



pęczek rzodkiewek
2 białe rzodkwie
6 jajek
2 cebulki dymki- użyłam tylko zieloną cześć
150 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu Babuni
sól  i pieprz do smaku ( u mnie pieprz kolorowy)
Dodatkowo  przyprawa do sałatek w młynku 








Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram.  Następnie kroję w kosteczkę.  Warzywa myję, rzodkwie obieram i trę na tarce o grubych oczkach, dodaję do miski z pokrojonymi jajkami,  rzodkiewki ścieram tak samo. Dymkę siekam i wsypuję do reszty.  Dodaję majonez i jogurt, doprawiam, wszystko razem mieszam.  Tym razem podałam ze śledziem marynowanym, taka próba, smakowało, polecam:)





*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Akcja KolacjaPrzywołujemy wiosnę!!!

sobota, 20 kwietnia 2013

Rogaliki z ciasta francuskiego

Lubię mieć w zamrażarce ciasto francuskie, kiedy najdzie rodzinkę na coś słodkiego można na szybko upiec małe co nie co:) Dzisiaj rogaliki z kremem kakaowo bananowym, posypane brązowym cukrem...mmmm....pyszotka:)




ciasto francuskie ( u mnie dwa opakowania)
słoiczek kremu kakaowo bananowego
cukier brązowy
jajko do posmarowania rogalików






Ciasto francuskie dzielę na kwadraty, na każdy nakładam łyżeczkę kremu, zwijam rogaliki, każdy smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję odrobiną brązowego cukru. 
Wkładam do nagrzanego piekarnika , 190 st.C na około 20 minut
Banalnie proste , a cieszy brzuszek łasucha;D






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

wtorek, 16 kwietnia 2013

Omlet light z serkiem wiejskim

Pyszne i pożywne śniadanko, obiad lub kolacja. 
Omlet w połączeniu z lekko słonym serkiem wiejskim smakuje wybornie. 
Smaczku dodają zioła prowansalskie i szczypiorek. Ja użyłam mrożonego, ale świeży będzie dużo lepszy:)


Serek wiejski light ( 150 g)
Szczypiorek ( u mnie 3 łyżki mrożonego)
3-4 jajka
Pieprz i sól do smaku
Łyżeczka ziół prowansalskich 







Jajka ubijam  z ziołami, solą i pieprzem. Serek wiejski przekładam do miski, dodaję szczypiorek ( świeży  należy najpierw umyć, osuszyć i posiekać). Do miski dodaję ubite jajka, i mieszam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju , i  wlewam masę jajeczną. Smażę omleta pod przykryciem, do momentu zupełnego ścięcia się masy. Trzeba smażyć  powoli,  aby spód się nie spiekł, a góra nie została surowa.
Gotowego przekładam na talerz, podaję z ulubionymi warzywami;)


Protalowe dania i przekąskiPrzywołujemy wiosnę!!!

poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Lekka sałatkowa sałata z łososiem


W sklepach wiosna na całego, rozmaite sałaty i warzywa, wszystko aż kusi. Zachęcam do "kolorowego  sałatkowania" :)) 

Dzisiaj lekka sałatka z roszponką i sałatą rzymską. 
Doskonała solo, jak i dodatek do mięs  lub ryb. 
U mnie była w duecie z łososiem smażonym...

Lekka sałatkowa sałata 


sałata rzymska
garść roszponki
 4 rzodkiewki
6 pomidorków koktajlowych
zielona cebulka
Na sos:
Sól  - do smaku
Kubek jogurtu naturalnego ( 200 ml)
Łyżka majonezu Babuni
Sos koperkowo ziołowy
łyżeczka czosnku w granulkach









Wszystkie warzywa myję, i otrzepuję z wody. 

Sałatę rzymską kroję i układam na talerzu.

 Cebulkę siekam i posypuję sałatkę. 

Rzodkiewki kroję w plasterki i układam na wierzchu. 

Na górę wykładam pomidorki koktajlowe przekrojone na pół i na cztery części. 

Przygotowuję sos , jogurt miksuję z majonezem, dodaję pieprz czosnkowy, sos w proszku i doprawiam solą wg potrzeby. Gotowym polewam warzywa. 

Na taką sałatkę można wyłożyć usmażoną rybę , lub mięso, np. pierś z kurczaka. 

Znakomita jest także solo.




Lekka sałatkowa sałata



Przywołujemy wiosnę!!!