środa, 27 lutego 2013

Bitki z chili

Bitki wieprzowe, w pysznym , pikantnym sosie. Polecam doskonałe przyprawy od  Kamisa 
Kolejny raz Inspiracje, zainspirowały mnie do wykonania pysznego obiadku:) 

Smacznego:)



około kg mięsa z  łopatki  wieprzowej
Przyprawy wg gustu:
słodka papryka
czosnek granulowany
imbir’
płatki chili
tymianek
suszona włoszczyzna ( około 2 łyzki)
sól
masło klarowane do obsmażenia bitek 
ew. łyżka skrobi kukurydzianej
śmietana do zagęszczenia sosu






 Mięso należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.  Pokroić na odpowiednie dla siebie porcje , następnie rozklepać tłuczkiem, najlepiej zrobić to wkładając mięso do woreczka foliowego.
Rozbite kawałki  łopatki natrzeć przyprawami, trzeba uważać z chili jeśli nie lubimy ostrego.
Tak przyprawione mięso wkładam do woreczka i wstawiam do lodówki na parę godzin, nawet na noc.
Następnie mięso obsmażam na klarowanym maśle, dodaję suszoną włoszczyznę, chwilkę duszę aż włókna na mięsie się pozamykają. Wtedy podlewam gorącą wodą, tyle aby mięso było przykryte.
Jeśli gotuje w szybkowarze to trwa to 20 minut, jeśli tradycyjnie godzinę.
Gdy mięso jest już miękkie, wyciągam je z wywaru.  Sos  miksuję, i zaprawiam śmietaną rozmieszaną ze skrobią. 




piątek, 22 lutego 2013

Konkurs na 200 "lajków"

Zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:)




Temat konkursowy to „ Smaczna, pachnąca i kolorowa Wielkanoc ”
Nagrodzę  trzy osoby, których przepisy najbardziej mi się spodobają.

Nagroda I to… „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej  + przyprawy
Nagroda II to „ Świąteczne ciasteczka”  + przyprawy
Nagroda III to…. ” Najlepsze przepisy kuchni polskiej” + przyprawy





Konkurs trwa od  22 luty  do 15 marca   wyniki ogłoszę najpóźniej do 18 marca

Zasady są  proste, wystarczy  przysłać autorski  przepis  na mojego maila madziusia67@interia.eu  
Każdy taki przepis umieszczę  na FC   (* przysłanie przepisu jest równoznaczne  ze zgodą na jego publikację z podaniem   imienia i nazwiska)
 Jeśli prowadzisz bloga możesz wstawić przepis od razu w poście i podlinkować. 
Można dodać  dowolną ilość przepisów. 
Nie trzeba mieć bloga,  ani konta na FC aby  wziąć udział w konkursie.
Adres dostawy nagrody musi być na terenie Polski
Będzie mi miło jeśli polubisz mój profil na https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie?ref=hl. lub dołączysz do grupy na NK  http://nk.pl/#grupy/554083
Serdecznie zapraszam, i  życzę miłej zabawy:) 

Witam, i jeszcze raz serdecznie dziękuję wszystkim biorącym udział w konkursie i kibicującym:)
Wybrałam trzy osoby które obdaruję książkami i przyprawami. Wybór był bardzo trudny, ale musiałam się zdecydować. 
I tak nagroda I powędruje do Magdaleny Tabaczyk , o wyborze zadecydowały baby i mazurki  
Nagroda II dla Gabrieli Małgorzaty Krowickiej - urzekły mnie najbardziej koszyczki:)
Nagroda III dla Eli_555 , za jajka na wiele sposobów;) 
Gratuluję :)) Proszę o przesłanie danych do wysyłki na maila  I już zapraszam na maj, będę organizowała konkurs na 1 rok bloga:)

Surówka z kiszonej kapusty

Banalna surówka z kiszonej kapusty,my ją uwielbiamy,
  prosta w przygotowaniu, do piątkowej rybki w sam raz;) 
Smacznego:)


1/2 kg kiszonej kapusty
1 cebula
1 marchewka
pieprz mielony
1/2 łyżeczki cukru
2  - 3 łyżki oleju ( u mnie z pestek winogron)





Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić. Marchew obrać umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Obrać cebulę i pokroić w kostkę. Dodać świeżo zmielonego pieprzu, cukier i olej. Całość dokładnie wymieszać. 
Wspaniały dodatek do smażonej rybki, kotletów mielonych lub schabowego. 
U nas dzisiaj w towarzyskie smażonego mintaja i ziemniaczków;)
Smacznego;)

_____________________________________________________

czwartek, 21 lutego 2013

Krem a'la ukraiński

Znudzona tradycyjnym barszczem 
postanowiłam pokombinować, 
 wyszedł kremowy, smaczny i pożywny;) 
Krem a'la ukraiński:)


Mrożonka barszcz ukraiński  ( 450 g x 2)
10 dag masła
3 ząbki czosnku
kostka z zielem ang. i liściem laurowym
3 pełne łyżki tartych buraczków marynowanych
Łyżka kminku
200 ml kwaśnej śmietany
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
 Dodatki
Jajka ugotowane na twardo
Biała konserwowa fasolka




W garnku rozpuszczam masło, wsypuję mrożonki i mieszam . Dodaję pokrojony w plasterki czosnek, dodaję kostkę rosołową.  Warzywa duszą się do momentu rozmrożenia, następnie dodaję tarte buraki, mieszam całość ,zalewam gorącą wodą i wsypuję kminek. Gotuję około 20 minut.
Po tym czasie zupę miksuję blenderem .  Dodatkowo przecieram przez sitko.
Na koniec zaciągam śmietanką rozmieszaną ze skrobią. Podaję z jajkami na twardo i białą fasolką.



Zimowa zupa krem

środa, 20 lutego 2013

Kurczak z imbirem i czosnkiem


Pyszny, aromatyczny kurczak, uwielbiamy tą wersję;) 
Smacznego;)



Średni kurczak około  1.40 kg
Imbir
Rozmaryn
Tymianek
Lubczyk
5-6 ząbków czosnku
Papryka czerwona w proszku
Ocet balsamiczny
sól









Kurczaka myję i dzielę na porcje. Każdy kawałek obsypuję  przyprawami.  Skrapiam octem balsamicznym. 
Czosnek obieram i kroję w cząstki, układam   na każdym kawałku kurczaka.
Mięso wkładam do rękawa do pieczenia , związuję i wkładam do lodówki na parę godzin.
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C i piekę  około 90 minut.
Podaję zaraz po upieczeniu z ziemniakami i dowolną surówką.
Powstałym sosikiem można polać ziemniaki.  




wtorek, 19 lutego 2013

Lekko kwaśna fasolka

Troszkę inna wersja tradycyjnej fasolki po bretońsku, lekko kwaśna, bardzo dobra. Lżejsza bo drobiowa, polecam;)
Wymyśliłam ją z pomocą inspiracji od Kamisa 




Pierś  z kurczaka
4 laski drobiowej kiełbasy
Koncentrat  pomidorowy ( 150 g)
2 słoiki fasolki  Jaś marynowanej ( 2 x 480 g)
Olej  do  smażenia (  u mnie z pestek winogron)
Cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny


Gałązka świeżego rozmarynu








Kiełbasę przekrawam wzdłuż i kroję w pół plasterki, obsmażam na oleju. Obraną cebulę kroję w piórka dodaję do podsmażonej kiełbasy, wsypuję włoszczyznę, mieszam i duszę razem około 10 minut.


Piersi myję, osuszam, kroję w kostkę i dodaję do garnka razem z przyprawami. Mieszam, dodaję koncentrat pomidorowy, przykrywam i zostawiam na małym gazie około 10 minut.


Po tym czasie zalewam wrzątkiem, dodaję gałązkę rozmarynu i pozostawiam do gotowania jakieś 20 minut.


Po tym czasie odcedzam fasolę z zalewy, i dodaję do reszty. Mieszam doprowadzam do wrzenia, przyprawiam do smaku i podaję.




Gulaszowy kociołek z grzybami

Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi, 
o tej porze roku wskazany,
zasmakuje każdemu, zapraszam:) 

Pyszny, rozgrzewający gulasz z grzybami leśnymi


Około kg mięsa gulaszowego z indyka
½ kg mrożonych grzybów
1 cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Kostka mięsna
Smalec lub Planta – 2 łyżki
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki gęstej śmietany
Sól i pieprz do smaku

Mięso myję i  kroję w kostkę.  Przekładam na rozgrzaną w garnku Plantę 

Dodaję włoszczyznę , ziele ang. i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i duszę  około 20  minut pod przykryciem.



Mięso myję i  kroję w kostkę.  Przekładam na rozgrzaną w garnku Plantę .  Dodaję włoszczyznę , ziele ang. i listki laurowe. Obraną cebulę kroję w piórka i dodaję do mięsa. Mieszam i duszę  około 20  minut pod przykryciem.
Osobno przygotowuję  grzyby. Na  patelni rozpuszczam Plantę , przekładam mrożone  grzyby, podlewam gorącą wodą i duszę około 15 minut, następnie doprowadzam  do całkowitego odparowania wody. Wtedy przekładam je do mięsa.  Można dodać kostkę bulionową mięsną.
Zalewam wrzątkiem,  gotuję  jeszcze około  40 minut ( do miękkości mięsa)
Na koniec dodaję  paprykę, zaprawiam śmietaną i doprawiam do smaku. 
Smacznego:)

poniedziałek, 18 lutego 2013

Pizza z salami i oliwkami


Dzisiaj zapraszam na pizzę z salami i oliwkami, 
pyszotka, ciasto wspaniałe, 
nie został nawet okruszek:)





Ciasto drożdżowe: ( na dwie blaszki 30 x 36 cienkie ciasto, lub jedna grubszy spód )
5 dag drożdży
330 ml ciepłego mleka
50 dag pszennej mąki
110 ml oleju
łyżeczka soli
½ łyżeczki cukru
2 pełne  łyżki  ziół prowansalskich

Dodatki:
Chatnej( 250 ml)- świetnie nada się lutenica  miałam końcówkę niestety…
Czerwona cebulka
Oliwki u mnie czarne
Ser żółty w plastrach i tarty ( około 40 dag)
Salami około 35 dag
Słodka papryka w proszku






 Drożdże kruszę do ciepłego mleka i dokładnie mieszam, muszą się  całkiem rozpuścić. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, cukier, wlewam olej, wsypuję zioła prowansalskie i wlewam mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko mieszam za pomocą rogolki.  Następnie ciasto przekładam na stolnicę obsypaną mąkę , i wyrabiam ręcznie, ciasto jest mięciutkie i świetnie się ugniata.
Gotowe wykładam na blaszkę posmarowaną olejem i rozciągam  dłońmi.  Nakrywam ściereczką i zostawiam aby ciut podrosło.
W międzyczasie przygotowuję dodatki. Plasterki salami  kroję na cztery części. Cebulę obieram i myję, następnie kroję w pół plasterki. 
Ciasto smaruję sosem ( chatnej) na to rozkładam cebulę, następnie układam plasterki sera żółtego, kolejna warstwa to salami, którą posypuję czerwona papryką.  Na salami układam pokrojone oliwki , wierzch posypuję  tartym serem.
Pizzę wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Piekę jakieś 20-25 minut. Trzeba sprawdzać, jak ciasto się zrumieni jest upieczone;)
Smacznego:D





niedziela, 17 lutego 2013

Kawowe serca bezowe

Małe kruche i słodkie, raj dla podniebienia :)

Bezy z bitą śmietaną i owocami :)






---------------

5 białek
15 łyżek cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki kawy inki
1 łyżeczka octu winnego
do dekoracji śmietana kremówka ( 250 ml) + śmitanfix+ łyżka cukru
dowolne owoce
czekoladowe ozdoby







Białka wlewam do wyższego naczynia, i ubijam na sztywno dosypując porcjami cukier.


Jak są już porządnie ubite dodaję łyżeczkę octu winnego , łyżkę skrobi, sypką kawę inkę i delikatnie mieszam całość.


Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, i dla ułatwienia narysowałam serca, następnie wypełniam je masą bezową .


Wkładam do nagrzanego piekarnika do 140 – 150 st. C ( termo obieg) i piekę ( suszę) około 70 minut.


Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.


Następnie ubijam schłodzoną śmietanę z cukrem, i śmietan-fixem.


Zimne bezy dekoruję przed podaniem.



Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...