poniedziałek, 28 stycznia 2013

Oponki- kruche truskawkowe


Chciałam zrobić ciut inne oponki, pomyślałam o truskawkowych:)
Wyszły pyszne, kruchutkie, na Karnawał doskonałe, mniam:))



50 dag mąki pszennej
10 dag margaryny Kasia
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
budyń śmietankowy lub truskawkowy
2 jajka
2 serki homogenizowane truskawkowe ( 2 x 150 g)
łyżka gęstej śmietany
olej do smażenia  0,75 l











Mąkę przesiewam do miski, dodaję proszek do pieczenia, budyń, margarynę, jajka, śmietanę i serki .



Wszystko mieszam, następnie przekładam na blat lub stolnicę i zagniatam ciasto. 

Gdy jest już ładnie wyrobione, dzielę na części i wałkuję. Wykrawam szklanką kółka w których robię dziurki za pomocą kieliszka. 


W rondlu rozgrzewam olej. Na gorący kładę kolejno oponki, i smażę. Kółeczka ze środków także, mamy wtedy a’ la pączusie.
 Smażą się szybciutko, więc radzę przygotować ich więcej, lub wziąć pomocnika:)


Gotowe posypuję cukrem pudrem, lub polewam lukrem.


Nie daję cukru do ciasta, ale jeśli ktoś lubi słodkie może dodać.















piątek, 25 stycznia 2013

Kamis, recenzja przyprawy do grzanek


Dzisiaj  postanowiłam przetestować 
Miałam w planach grochówkę, więc grzanki czosnkowe do niej do strzał w dziesiątkę. 
Nie myliłam się wyszło pysznie, wszyscy zadowoleni!  Pachniało w całym domu!  


Zrobiłam je tak:
Bagietkę pokroiłam w średnią kostkę, w misce połączyłam przyprawę do grzanek z olejem z pestek winogron ( około 100 ml), wsypałam tam pokrojoną bagietkę i wymieszałam.





Grzanki można piec w piekarniku , ja wolę we frytkownicy Actifry.
  
Piekłam 10 minut,  podałam z gorącą grochówką , pyszności;)) 

Przyprawa do grzanek przypadła nam do gustu, musiałam pilnować aby zostało do zupy, chrupaliśmy je same:) 
Mogę polecić ją  z czystym sumieniem, tym bardziej że nie zawiera glutaminianu monosodowego!

 *W skład przyprawy wchodzą:
Czosnek 58%, sól, koperek, natka pietruszki, tymianek, pasternak, gorczyca i czarny pieprz.



Kapusta duszona z kminkiem

Taką kapustę gotowała moja babcia, jej mama i moja mama, teraz gotuję ją ja:)

Kapusta z kminkiem, idealny dodatek do schabowego i mielonego


Kapusta duszona z kminkiem 





1 i ½ kg białej kapusty
10 dag masła lub smalcu
2 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
Kostka mięsna ( szukać bez glutaminianu sodu)
2 łyżki kminku
Skrobia kukurydziana lub mąka do zagęszczenia
Przyprawa w płynie
Pieprz mielony


Umytą kapustę dzielę na ćwiartki i szatkuję.   W garnku roztapiam tłuszcz, i  przekładam poszatkowaną kapustę. Dodaję przyprawy, listki laurowe, ziela ang. pieprz w kulach , kminek i kostkę mięsną, mieszam wszystko i duszę mieszając.  Jak kapusta puści sok podlewam całość gorącą wodą, tak aby kapusta była równo z nią.
Gotuję do miękkości. Po tym czasie zagęszczam skrobią rozmieszaną w wodzie. Doprawiam przyprawą w płynie i mielonym pieprzem.
Doskonały dodatek do schabowego, lub kotletów mielonych. 



*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

wtorek, 22 stycznia 2013

Muffiny kakaowo pierniczkowe

Pyszne muffiny, upieczone przez moją synową z pomocą wnusi:)) 
 Słodkości na Dzień Babci i Dziadka;)


275 g mąki pszennej 

1 łyżka przyprawy do piernika 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

50 g cukru kryształu 

2 łyżki kakao 



100 ml oleju 

150 ml mleka 

2 jajka 

Tak jak zawsze podczas przygotowywania muf finek należy zmieszać składniki sypkie osobno, natomiast mokre osobno. Następnie mokre wlać do sypkich i połączyć całość łyżką, nie trzeba robić tego dokładnie, tylko do połączenia się składników. Do blaszki na muffiny wyłożyć papilotki, nakładać gotowe ciasto do ¾ ich wysokości. 

Włożyć do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piec jakieś 20 minut 

Po upieczeniu zostawić aby ostygły. 

Zostaje polać je polewą i dowolnie udekorować;)



czwartek, 10 stycznia 2013

Gulasz z udźca z marynatami

Pyszne rozgrzewające danie, użycie mięsa z indyka skutecznie go "odchudza"
 pachnie i smakuje wyśmienicie;)
Smacznego:))



Około kilograma mięsa z udźca indyka
2 łyżki suszonej włoszczyzny
1 czerwona papryka
5 ogórków konserwowych
200 g marynowanych  pieczarek
płaska łyżka rozmarynu
płaska łyżka  tymianku
płaska  łyżka imbiru
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
10 kulek pieprzu kolorowego
2 pełne łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
sól
Ewentualnie mięsna kostka
Przyprawa w płynie do smaku
2 łyżki smalcu, lub olej do podsmażania mięsa





Mięso z udźca myję i osuszam, następnie kroję na dowolne kawałki. W garnku roztapiam smalec i przekładam porcjami mięso. Obsmażam z każdej strony, dodaję włoszczyznę oraz przyprawy, bez soli  duszę na małym ogniu aż mięso puści sok, i pozamyka pory.
Gdy już jest  podduszone dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam i jeszcze chwilkę duszę, po czym dolewam wrzątek,  tak aby woda była ponad mięsem. Solę do smaku( ½ łyżki) i zostawiam do gotowania na 40 minut.
W między czasie przygotowuje warzywa, paprykę myję , pozbawiam gniazd nasiennych i kroję krótkie paseczki,  ogórki w pół plasterki, a pieczarki jeśli duże na 4 części, mniejsze na połowę.
Po 40 minutach dodaję do mięsa pokrojone warzywa, dosalam do smaku ( można dodać kostkę mięsną ) i gotuję jeszcze 25 minut.   Na koniec mielę czarny pieprz i dosmaczam:)


Zimowe szaleństwa

niedziela, 6 stycznia 2013

Orzeszki -kruche korpusy

Pyszne ,kruche korpusy orzeszków czy innych ciasteczek, 
można nadziewać rozmaitymi masami, 
są lubiane przez dzieci i dorosłych:)

Orzeszki -kruche korpusy 


30 dag mąki pszennej
25 dag mąki krupczatki
25 dag masła
2 żółtka
Łyżeczka sody
2 łyżki  octu
3 łyżeczki cukru
150 ml gęstej śmietany

Obydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę, żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby.
Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i  dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki.
Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki. Upieczone odkładam  do ostudzenia, później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto.
Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa dni przed konsumpcją:)
Doskonała masa kakaowa w moich zbiorach…( KLIK)












piątek, 4 stycznia 2013

Masa do wafli, orzeszków i ciasteczek

Witam po świątecznej przerwie, i częstuję słodkościami:))
Może ktoś jeszcze ma ochotę: DD
Smacznego:) 



1 i ½ szklanki cukru
½ szklanki mleka
25 dag margaryny
3 łyżki kakao
2 i 1/2 szklanki mleka w proszku
opcjonalnie okruchy z orzeszków, ciastek, lub pokruszone herbatniki

W rondelku rozpuszczam margarynę, dodaję cukier, mleko i kakao, mieszając doprowadzam do wrzenia. Odstawiam do ostudzenia. Jak masa jest zimna wsypuję mleko w proszku i dokładnie mieszam.  Jeśli mam skrawki z kruchego ciasta wkruszam do masy, jeśli nie mam dodaję pokruszone herbatniki ( 2-3 sztuki)
Masą przekładam wafle, ciasteczka, lub napełniam nią orzeszki z ciasta kruchego







Smakowite Prezenty

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...