piątek, 13 grudnia 2013

Wigilijny kompot z suszonych owoców



Kompot z suszu, czyli z suszonych owoców,tak zwana "piecorcanka", jest tradycyjnym  napojem wigilijnym. Doprawiony imbirem, goździkami i cynamonem, pachnie wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej:) 



Suszone jabłka  , gruszki i śliwki ( najlepsze wędzone)

2 łyżki  cynamonu 

( można dodać połamaną korę cynamonu)
łyżka imbiru

10-15 goździków

miód wg  smaku





Suszone owoce zalewam wodą ,odstawiam na noc.

Na drugi dzień dolewam wody  i dodaję przyprawy ,gotuję kompot około godziny, na bardzo małym ogniu.

Po ugotowaniu dosładzam miodem do smaku.

Odstawiam do wystudzenia, podaję całkiem zimny z dodatkiem owoców.

U nas w domu w Wigilię, jadało się taki kompot z fasolą Jaś.





Wigilia 2013

4 komentarze:

  1. U mnie w domu nie robiło się takiego kompotu, ale może ja w tym roku go przygotuje? Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, jest smaczny i wspomaga trawienie;)

      Usuń
  2. U mnie jest zawsze i jest pyszny!!!

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)