niedziela, 22 grudnia 2013

Lukrowane świąteczne pierniczki

Pyszne lukrowane pierniczki, są ozdoba świątecznego stołu, a ich dekorowanie to duża frajda, dla małych i dużych :) 

Polecam także inne świąteczne pierniczki (KLIK)




60 dag mąki pszennej + do podsypywania przy wałkowaniu

330 ml miodu

¾ szklanki cukru

20 dag masła ( ew. dobra margaryna)

1 jajko

Szczypta soli

Pełna łyżeczka sody

Przyprawa do piernika, u mnie Kamis cała paczuszka ( wg smaku)


Lukier I , biały:
 białko z jednego jajka
szklanka cukru pudru
ewentualnie sok z cytryny

Białko ubijam dodając stopniowo cukier puder , na koniec można dodać sok z cytryny ( łyżeczka) lub ulubiony aromat.

Lukier II, szklisty:

szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku np z cytryny

Cukier ucieram z wodą i sokiem, lukier powinien uzyskać konsystencję śmietany. 









Do rondla przełożyłam masło, miód, cukier i przyprawę do piernika. Podgrzewałam i mieszałam do połączenia się składników. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

W misce miksera połączyłam przesianą mąkę, sodę i sól, dodałam zimną mieszankę z miodem i rozbełtane jajko. Wymieszałam całość za pomocą widełek robota do uzyskania jednolitej masy. Masa jest dość rzadka. Ciasto przekładam do miski i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc.

Następnie stolnicę obsypuję mąkę, wykładam porcję ciasta ( ¼) i wałkuję podsypując mąką, wykrawam pierniczki dowolnymi foremkami. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę do zrumienienia w temp 160 st. C

Po wystudzeniu, pierniczki lukruję i dekoruję.













6 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)