sobota, 2 listopada 2013

Spaghetti z kiełbasą i sosem Napoli

Spaghetti z sosem Napoli , kiełbasą i cebulą, pyszna odmiana tradycyjnego dania.


Makaron spaghetti Czaniecki 
30 dag drobiowej kiełbasy
Cebula
Sos w proszku do spaghetti  Napoli u mnie Winiary Pomysł na..
Łyżeczka ziół prowansalskich
Czosnek w granulkach
Świeżo zmielony pieprz
Olej





Kiełbasę obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki ( kostki)
Cebulę obieram i także kroję w kostkę. Przesmażam  razem z kiełbasą na oleju. 
W między czasie gotuję makaron. Hartuję go zimną wodą i odcedzam.
Sos dokładnie mieszam w zimnej wodzie ( 300 ml)  wg wskazówek producenta.  Wlewam do podsmażonej kiełbasy i cebuli, dodaję zioła prowansalskie, czosnek i pieprz. Mieszam i duszę całość ( 5-10 minut)
Makaron wykładam na talerze  , polewam sosem , na wierzch starłam ser Grana Padano.




6 komentarzy:

  1. uwielbiam tego typu sosy:)
    Ps. gotowanie za głosowanie trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moze i smaczne ale dlaczego nazwa napoli? Przeciez spaghetti napoli nie zawiera miesa... tylko po Bolonsku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie użyła gotowego sosu Napoli, dlatego:) Tytuł brzmi Spaghetti "Z sosem" Napoli, nie Spaghetti Napoli:) Pozdrawiam ciepultko:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...