sobota, 30 listopada 2013

Kotleciki brokuł kalafior

Kolejna odsłona wegetariańskich kotlecików. Tym razem połączenie kalafiora i brokuła . Przyprawy zrobiły swoje, pieprz syczuański , gałka muszkatołowa, kapitalny efekt, polecam :)


Kalafior
Brokuł
Bułka tarta
4 jajka ugotowane na twardo
1 jajko świeże
½  łyżeczki utartej gałki muszkatołowej Kamis
Pełna łyżeczka mieszanki z pieprzem syczuańskim (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól)
Czosnek w granulkach ( łyżeczka)
Sól do smaku
Olej do smażenia





Warzywa myję i dzielę różyczki, gotuje na parze na pół twardo. Odkładam do wystudzenia.   

Następnie rozdrabniam w malakserze, przekładam do miski.  Dodaję starte na tarce jajka , ugotowane wcześniej na twardo i ostudzone.  Przyprawiam, wbijam całe świeże jajko. Wszystko mieszam, i dosypuje bułkę tartą, najpierw łyżkę , mieszam i jeśli masa jest zbyt rzadka to jeszcze dosypuję. Z masy formuję kotleciki i obtaczam je w bułce tartej. 

Smażę na oleju do zrumienienia z obu stron.

Podaję z ziemniakami i  tartymi buraczkami. 

Można podać jako dodatek do mięs i sosów.  






4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kotlety wegetariańskie, dziękuję za ten i przepis:-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, pozdrawiam;)

      Usuń
  2. Muszą być pyszne, u mnie w domu robi się kotleciki z samego kalafiora :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)