wtorek, 19 listopada 2013

Filet z piersi kurczaka w sosie szałwiowo pomidorowym na kolorowych świdrach

Często używam szałwii do przyprawiania ryb, tym razem postanowiłam użyć jej do mięsa. 

Szałwii dodajemy do potraw niewiele, jest bardzo aromatyczna, trzeba uważać aby nie "przedobrzyć"

 Filet z piersi kurczaka w sosie szałwiowo pomidorowym na kolorowych świdrach - doskonałe połączenie, zapraszam;)



Podwójna pierś z kurczaka
Suszona szałwia 
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 
Sól morska cytrynowa Royal Brand
Olej
Koncentrat pomidorowy  2 łyżki
Biały pieprz i sól do smaku
2 łyżki śmietany
Łyżka skrobi  kukurydzianej
Makaron kolorowe świdry czaniecki





Pierś myję, osuszam i dzielę na 4 płaty . Każdy płat posypuję przyprawami  i odstawiam  w chłodne miejsce na przynajmniej pół godziny.  

Po tym czasie obsmażam piersi na oleju. 

W garnuszku mieszam koncentrat pomidorowy z około 700 ml wody, podlewam mięso i duszę jakieś 20 minut.

 Później zabielam śmietaną ze skrobią i doprawiam do smaku, białym mielonym pieprzem i solą. 

Makaron gotuję wg wskazań na opakowaniu, odcedzam i podaję z mięsem i sosem:)





4 komentarze:

  1. Wypróbuję ten sos, bo brzmi smakowicie i to bardzo smakowicie:)
    Ja bardzo lubię smażoną szałwię- pysznie chrupiąca i delikatniejsza od świeżej
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Renatko, jak wypróbujesz pochwal się doznaniami:) Również pozdrawiam:)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)