poniedziałek, 4 listopada 2013

Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka

Pyszne jabłka zapiekane z serem, dzisiaj na serku naturalnym z dodatkiem cukru cytrynowego i dżemu z czarnej porzeczki , ciekawa odmiana, ciasto zniknęło jeszcze ciepłe;)

Szarlotka z połówek jabłek- łatwa szarlotka 

25 dag margaryny Palma
300 g serka białego naturalnego
3 łyżki  cukru
3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3  łyżki cukru cytrynowego Royal Brand
jabłka  u mnie  15 połówek
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
Cukier puder










Margarynę, serki, mąkę, cukier i proszek do pieczenia przekładam do miski, najpierw mieszam za pomocą widełek robota, później zagniatam ręką miękkie ciasto.

Jabłka myję i obieram ze skórek. Przekrawam na połówki.

Ciasto dzielę na pół, ponieważ źle się rozwałkowuje jedną połowę rozciągam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia   i przekładam na deseczkę, drugą połowę ciasta też rozciągam, połówki jabłek  układam na cieście jedno obok drugiego.  Po górze posypuję cukrem cytrynowym.
Nakrywam odłożonym ciastem. Wkładam do nagrzanego piekarnika, i piekę  45 - 50 minut w 180 st. C


Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.





Szybkie ciasta - edycja Jesień 2013

12 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...