sobota, 12 października 2013

Spaghetti z sosem z wędzonej makreli i mascarpone

Smaczny makaron ze świetnym sosem z wędzoną makrelą i serkiem mascarpone.  

Miałam przyjemność wypróbowania nowości Elevona- makaronu do spaghetti. Makaron po ugotowaniu jest sprężysty, nie skleja się, świetnie "przyjmuje" sos, jest smaczny. 
Wytwarzany jest z najwyższej jakości pszenicy Amber Durum. Polecam:))



500 g makaronu spaghetti Elovena
2 makrele wędzone
Duża cebula
Masło około 100 g
300 ml śmietany  18 lub 12 %
150 g mascarpone  
50 ml wody
Pieprz mielony łyżeczka lub wg smaku
Chili  wg smaku
Papryka słodka 1 łyżeczka





Makron gotuję al.dente,  hartuję i odcedzam. Cebule obieram i kroję  w piórka, można w kostkę.
Makrele obieram z ości i skóry. W miseczce łączę   serek  i śmietaną.

W większym rondlu rozpuszczam masło, i przesmażam na nim cebulę, jak zmięknie dodaję rozmieszaną śmietanę z serkiem,  chwilę gotuję i dodaję makrelę.  Podlewam gorącą wodą ( około 100 ml) 
Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem, papryką słodką i chilli. Mieszam , jeszcze chwilę trzymam na „gazie” i dodaję makaron.  Łączę go z sosem i od razu podaję.  







*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*

7 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...