poniedziałek, 14 października 2013

Kolorowe paczuszki z filetem i serem pesto

Przepyszne paczuszki z ciasta francuskiego, nadziane filetem z piersi kurczaka, otulonym serami pesto. Ser gouda pesto od Euroser nadaje tej potrawie wyrazistego smaku i zachęcającego wyglądu. Zapraszam:)





4 pojedyncze filety z piersi kurczaka

Marynata:

curry  Kamis
papryka słodka  Royal Brand
chili  Kamis
czosnek
 imbir Kamis
 pieprz
sól morska cytrynowa Royal Brand
olej 
– ilość przypraw wg smaku 

ciasto francuskie 375 g

ser gouda czerwone Pesto Euroser 100 g

ser gouda zielone Pesto Euroser 100 g 

jajko do posmarowania i zioła prowansalskie





Filety dokładnie myję i osuszam.  Przygotowuję marynatę, w miseczce łączę olej i przyprawy, zanurzam w niej mięso i odstawiam  na jakieś  2 godziny, można dłużej.

Po tym czasie rozwijam ciasto francuskie, dzielę je na cztery części, nacinam po bokach, tak aby móc mięso owijać.  Na każdy kawałek ciasta nakładam kolejno, ser zielony, pierś i ser czerwony. Owijam naciętymi  paskami ciasta i układam na blaszce wyłożonej papierem d pieczenia. 

Gotowe „paczuszki” smaruję rozbełtanym jajkiem i posypuję ziołami prowansalskimi. Piekę około 30 minut  w 190 st.C  






*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...