wtorek, 29 października 2013

Kawałki indyka w pikantnym sosie

Zawsze myślałam że bez liścia laurowego i ziela angielskiego nie ma dobrego gulaszu...myliłam się. Dzisiaj zaszalałam, przyprawiałam na wyczucie, i dobrze zrobiłam, wyszło pyszne , pikantne i aromatyczne danie. 


Około kg mięsa z indyka

Cebula

marchewka

3 ząbki czosnku

Smalec

Sos sojowy grzybowy 2 łyżki


Curry indyjskie Kamis płaska łyżeczka



Chilli wg smaku ( u mnie  ¼ łyżeczki )

Papryka słodka 2 łyżki

2 -3 łyżeczki  koncentratu pomidorowego 

Bukiet smaku  Kamis 2 łyżeczki

2 łyżki  śmietany + 2 łyżki  skrobi kukurydzianej do zagęszczenia

*ilość przypraw orientacyjna, każdy doprawia wg własnego smaku



Mięso myję i dzielę  na średniej wielkości kawałki . Użyłam mięsa z udźca indyka.

Cebulę , marchew i czosnek obieram . W garnku topię smalec i podsmażam cebulę , dodaję mięso, plasterki czosnku, kawałki marchwi, duszę całość aż mięso puści sok. 

Po tym czasie dodaję przyprawy, mieszam i podlewam gorącą wodą.  Gotuję pod przykryciem około godziny, do miękkości mięsa. 

Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i zagęszczam skrobią rozmieszaną ze śmietaną.  Jeśli jest potrzeba doprawiam solą. Całość doprowadzam do wrzenia .

 Podałam z brązowym ryżem i ogórkami konserwowymi.








5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...