wtorek, 22 października 2013

Jesienny miszmasz owocowy


Pyszne jesienne ciasto, gruszki, jabłka, kokos, żurawina, kakao.... całość przyprawiona cynamonem,  kusi zapachem, nie można mu się oprzeć :D



Jabłka i gruszki ( w sumie około 1 kg)

Szklanka cukru

¾ szklanki oleju

6 jajek

3 szklanki mąki pszennej

2 pełne łyżki  kakao Gellwe 

Łyżeczka sody Gellwe 

Łyżeczka proszku do pieczenia Gellwe 

Pełna łyżka  cynamonu

100 g żurawiny suszonej


3 łyżki kokosu





Owoce myję, obieram ze skórki, wycinam gniazda nasienne i kroję w kosteczkę. Przekładam do miski, zasypuję ¾ szklanki cukru i zalewam olejem. Odstawiam na godzinkę.

Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno, dodaję cukier i po jednym żółtku.  W osobnej misce łączę mąkę, kokos, kakao, sodę , cynamon, żurawinę i proszek do pieczenia.  Następnie łączę wszystkie składniki razem, mieszam je łyżką.

Wykładam na blaszkę która wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. 

Piekłam  45 minut w temperaturze 160 st. C termo obieg

Ciasto można polać polewą.




*inspiracja z wż -irena sikora


5 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...